Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ORCO najavio tužbu

Propast Sunčanog Hvara: U pet godina broj noćenja prepolovljen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sunčani Hvar vraća se većinski u ruke države. Zbog nepoštivanja ugovora o Javno-privatnom partnerstvu Fond za privatizaciju razvrgnuo je ugovor s luksemburškom tvrtkom.

U jeku sezone smračilo se nad Sunčanim Hvarom. Luksuzni kompleks prodan prije pet godina tvrtki iz Luksemburga vraća se u većinsko vlasništvo Hrvatske. Razlog loše postupanje s imovinom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ott dao ultimatum Hrvatskoj Sukob države i Orca postao međunarodno-korporativni skandal Slika nije dostupna Sumnjivi kanali Bebić: Orco grupa je imala podršku određenih struktura

ORCO grupa najavljuje međunarodnu bitku za Hrvatski biser. U posjedu smo dokumenata koji pokazuju kako je Sunčani Hvar umjesto procvata umalo propao u posljednjih 5 godina.

Turisti koji uživaju u ljepotama Hvara ni ne znaju što se događa s turističkim kompleksom sunčani Hvar. Prije pet godina, doznajemo, vrijednost Sunčanog Hvara bila je 450 milijuna kuna, sada je tek 75 milijuna. To je tek dio brojki koje pokazuju propast turističkog bisera. 'Privatnog investitora nikada nije zanimao razgovor oni su htjeli sve za sebe, a druge tko šiša', ističe Pjerino Bebić, gradonačelnik Hvara.

Fond za privatizaciju odlučio je raskinuti ugovor o javno privatnom partnerstvu s luksemburškom tvrtkom ORCO. Sunčani Hvar opet je većinski u rukama Hrvatske. 'HFP je u više navrata prekršio mnoge ugovorne obveze, osobito glede rješavanja pitanja vlasništva koja su naslijeđena iz bivšeg komunističkog režima. Kao rezultat takvog ponašanja blokiranje redovno poslovanje i razvoj Sunčanog Hvara', priopćio je HFP.

Broj noćenja je kažu naši izvori prepolovljen. S 500 tisuća pao je na 250 tisuća. 'U svom poslovanju su više dali naglasak na nekretnine nego na turizam. Orco grupa koja nema ni ured u Hrvatskoj nagomilala je dugove veće od milijardu eura. Dugovi Sunčanog Hvara sa 105 narasli su na 580 milijuna kuna. Kada je sunčani Hvar prodavan ORCU na toj tvrtki inzistirali su tadašnji potpredsjednik Vlade i premijer. 'Sanader i Polančec su stalno bili na strani privatnog investitora', tvrdi Bebić.

Osim najave da će pravdu tražiti pred međunarodnim institucijama ORCO šuti. Sa sunčanog Hvara tek poručuju da su ove godine popunjeni i dobro rade.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene