Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izborni inženjering?

Sukob u osječkom HDZ-u: 'To je cirkus'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I osječki ogranak HDZ-a traži novog predsjednika. zbog čega su danas na površinu ispivali i neki unutrašnji sukobi.

'To je cirkus! Ne želimo davati legitimitet izbornom inženjeringu u kojem je predsjednik gradske organizacije već odlučen', reagirali su danas dr. Željko Vranješ i Željko Kovačević, protukandidati Josipa Salapića na unutarstranačkim izborima za čelnika osječkog HDZ-a. Naime, objasnili su, prema odluci Nacionalnog vijeća HDZ-a od 23. siječnja gradske izborne skupštine imaju 120 do 250 delegata, s tim da izravno među izaslanike ulaze članovi gradskog odbora, Mladeži i gradski vijećnici.

Pročitajte i ovo Biljana Borzan istaknula problem HDZ odgovorio Borzan: "Kako onda u EP gledaju na posrnulog partijca Grbina?" Vesna Pusić (Foto: Dnevnik.hr) Pregovori o sastavljanju Vlade Pusić: Nalazimo se u velikoj opasnosti; Kolakušić podnosi ostavku, poznato tko će ga zamijeniti u Saboru

Takvih je danas između 45 i 50 i, tvrde kandidati, oni su pod kontrolom Salapića i čelnika županijskog HDZ-a Tomislava Ivića. Međutim, dodaju, ni to im nije dovoljno već broj delegata dodatno žele smanjiti na najnižu razinu što znači da bi Salapiću trebalo još 20 ili 30 glasova i on je pobjednik.

'Znači, da trčimo 100 metara, Salapić je ispred mene 45 metara, ali ni to mu nije dovoljno već mi još na leđa natovare vreću cementa', reagirao je Ž. Kovačević koji u utrku, baš kao i J. Salapić, ulazi s mjesta potpredsjednika gradske organizacije HDZ-a.

Uobičajen broj izaslanika je 200, kaže kandidat Ž. Vranješ, aktualni ravnatelj osječkog KBC-a. No, on i Kovačević traže da bude barem 170.

'Osijek nije zaslužio takav izborni inženjering. Što veći broj izaslanika, to transparentniji i legitimniji izbor predsjednika te jednaka šansa za sve', zaključuju protukandidati.

Prozvani Salapić pak u njihovu istupu vidi pritisak na gradski odbor koji raspisuje izbore i donosi odluke o broju izaslanika.

'Dosad smo, dok je na čelu gradske organizacije bio Dragan Kovačević, uvijek imali 125 izaslanika. Osobno se zalažem da taj broj bude dvostruko viši nego li ih ulazi po ključu. Znači, oko 150 izaslanika. To je držim najpoštenije. Nisam se s nikim udružio. Želim im svu sreću. Ja ću igrati pošteno', uzvratio je Salapić.

Izborni proces u HDZ-u počinje 11. veljače, a novog predsjednika osječkog ogranka trebali bi dobiti do kraja ožujka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene