Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnici u Hrvatskom saboru su završili dvodnevnu raspravu o proračunu za 2011., amandmane na proračun moći će podnijeti još do danas u 12 sati, a o proračunu će, kako je ranije najavio predsjednik Sabora Luka Bebić, glasovati u utorak, 23. studenoga.


Ministar financija Ivan Šuker je u završnom osvrtu najavio da će nadležnim službama dati da proanaliziraju neke prijedloge iz rasprave kako bi izračunali koliko koštaju i koliko su aktualni u sadašnjem vremenu. 'Trebamo pokazati da znamo o čemu govorimo, da imamo ideje i da ih možemo suprotstaviti', kazao je Šuker.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Nikad teža vremena, nikad kraće izvješće' Slika nije dostupna Pupovac raspalio po Vladi: Zašto se vašeg ministra ne može dobiti danima, tjednima, mjesecima

Zahvalio je svima na konstruktivnoj raspravi. 'Mnogi su možda očekivali da ćemo se 'počerupati', no pokazali smo da svatko može iznositi svoje argumente bez povišenih tonova', naveo je. Bez rasprave prošao je prijedlog zakona o izvršavanju državnog proračuna.

Mnogi su možda očekivali da ćemo se danas 'počerupati', no pokazali smo da svatko može iznositi svoje argumente bez povišenih tonova Ivan Šuker

Jedino na što je ministar Šuker reagirao u večernjem dijelu sjednice je izlaganje Željka Jovanovića (SDP) u kojem je tvrdio da je proračun neodrživ i promašen. Među ostalim, naveo je primjer riječke bolnice koja dobiva sve manje novca što je ocijenio sramotnim. Očigledno, dodao je, dok je ministar zdravstva Darko Milinović od nove sveučilišne bolnice neće biti ništa, osim ako se, kako je rekao, svi zaposlenici ne vežu lancima oko bolnice.

'Znali ste da Rijeka ne može izdati jamstvo'

Šuker mu je odgovorio kako ga čudi da zbog dnevno-političkih potreba Jovanović svjesno krši zakone RH, a sada drži lekcije. 'Znali ste da Grad Rijeka ne može izdati jamstvo za brodogradilište '3. maj', a nama držite lekcije da smo ovakvi i onakvi', odgovorio je Šuker navodeći kako se problemi ne rješavaju na taj način i vrijeđanjem.

'Izvrijeđali ste nas'

Linić i ja smo se zakvačili javno više puta, ali se nismo svadili niti se vrijeđali, a vi ste sada izvrijeđali pola vlade i stranku, pobunio se Šuker. HNS-ov zastupnik Miljenko Dorić ocijenio je kako je rasprava nastavak uobičajene crno-bijele rasprave u kojoj saborska većina niti u jednom trenutku nije mogla prihvatiti pomisao da je i jedna odluka doprinjela što nismo u povoljnijem gospodarskom položaju.

>> 'SDP ne traži smanjenje plaća i mirovina'

>> Proračun kao bajka ili noćna mora

Danijel Srb (HSP) kazao je da će podrška njegove stranke proračunu ovisiti o prihvaćanju HSP-ovih amandmana u kojima se protive, kako je rekao, nacionalnoj segregaciji ponovivši kako je nedopustivo da se sa 1,5 milijuna kuna financira zajedničko vijeće općina, što ne bi bilo prihvaćeno niti 90-ih godina, kao i da se potpore dodjeljuju na temelju nacionalnog sastava stanovništva, zbog, kako je rekao, pritiska koalicijskih partnera. (Hina)