Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sedam okrivljenih

Počelo suđenje za majku svih afera: Pogledajte tko priznaje krivnju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je na Županijskom sudu u Zagrebu počelo suđenje za slučaj Fimi media.

Na današnjem ročištu za najveću korupcijsku aferu u Hrvatskoj 'Fimi media' pročitana je optužnica koja tereti sedmero optuženika, Ivu Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branku Pavošević, Nevenku Jurak te pravne osobe HDZ i Fimi mediju.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine

Krivnju su odbacili Sanader, Maček i Sesvečan u ime šestooptuženog HDZ-a, a krivnju su priznali Barišić, Pavošević, Jurak i Ivanković u ime Fimi medije.

Tijek suđenja:

12:35 - Sudska rasprava nastavlja se sutra u 9:30 sati kada će u dokaznom postupku svjedočiti optuženici koji su se izjasnili krivima - Mladen Barišić, Branka Pavošević, Nevenka Jurak i zastupnica Fimi medije.

12:23 - HDZ-ov odvjetnik Budin tvrdi da stranka nije znala, a time ni dala odobrenje, za stvari koje joj nisu bile u interesu, poput kupnje blindiranog BMW-a čime je zapravo HDZ oštećen. Osim BMW-a spomenuo je i plaćanje pjevača koji ne pjevaju.

'Nemoguće je da predsjednik stranke saziva na sastanak članove uprava, direktore i ministre. On nema tu mogućnost, ali predsjednik Vlade ima tu mogućnost. Stranka predsjednika stranke nije ovlastila da javno istupa pred direktorima javih poduzeća', naveo je Budin.

'Dokazivat ćemo i da su troškovi s jedne strane štetni za pravnu osbu, a s druge strane suprotni interesima pravne osobe', dodao je.

12.02 - Krešimir Vilajtović, odvjetnik Nevenke Jurak, rekao je da će u dokaznom postupku nastojati dokazati kroz dokaze daje obrana petooptužene istinita u nadi da će se to odraziti i utjecati na izricanje sankcije. Jurak prihvaća uvodni govor.

>> Maček na suđenju imao krunicu, jednoj od optuženih zvonio mobitel

Nakon Vilajtovića uvodni govor drži HDZ-ov odvjetnik Davorin Budin. Rekao je da ne postoji odgovornost HDZ-a jer Sanader nema svojstvo odgovorne osobe u financiranju stranke, na temelju statuta HDZ-a. Dodao je kako je formiranje crnog fonda nastalo van stranačke strukture. Također, rekao je da predsjedništvo kao tijelo koje je odgovorno za financiranje to nije znalo.

10:49 - Određena je pauza do 12 sati.

10:42 - Mačekov odvjetnik Tihomir Rubeša rekao je da je, s obzirom da je njegov klijent priznao krivnju, cilj obrane dokazati da je govorio istinu. Slično je rekao i odvjetnik Branke Pavošević, da će dokazati da je njezina obrana istinita i potkrijepljenja dokazima.

10:38 -Branitelj Ive Sanadera Čedo Prodanović rekao je da će obrana uvodni govor, u kojem će 'demantirati navode optužbe i dokazati da se ona zasniva na konstruiranim iskazima' dati nakon izvođenja dokaza. Sutkinja je na to rekla da ne razumije zašto se uvodni govor neće održati te da je to na tragu zlouporabe, to jest, da je to odugovlačenje jer su svi dokazni prijedlozi, kao i okolnosti na koje bi pojedini svjedoci trebali biti ispitani, izneseni u ranijem tijeku postupka. Prodanović je rekao da zakonsko pravo ne može biti zlouporaba.

10:32 - Uvodni govor USKOK-a nakratko je prekinula zvonjava mobitela, na što je sutkinja pozvala tu osobu da izađe van iz sudnice. No, ispostavilo se da je mobitel zvonio Marici Ivanković, koja predstavlja sedmooptuženu Fimi mediju. Ivanković je krenula izaći iz sudnice, ali sutkinja joj je rekla da ona kao optužena ne može izaći i da se vrati na mjesto.

10:30 - 'Dokazat ćemo da je naum u odnosu na Fimi mediju bio taj da okrivljeni HDZ kao vodeća parlamentara stranka, imajući u vidu značaj koji ima, osigura posao Fimi mediji koja će za uzvrat davati dio ostvarene dobiti. Dokazat ćemo da je Sanader iskoristio položaj predsjednika Vlade RH u svoju i korist HDZ-a', rekla je Željka Mostečak iz USKOK-a.

Tužiteljica je spomenula i sastanak održan u sjedištu vlade 4. travnja 2007. na koji su pozvani čelnici javnih tvrtki koje su trebale poslovati preko 'Fimi medije'. Jedan od ciljeva tog sastanka bio je afirmirati Barišića i Mečaka kao ljude od Sanaderova povjerenja koji su dalje trebali poslovati s javnim tvrtkama, rekla je tužiteljica.

10:20 - Na pitanje sutkinje osjećaju li se krivim, krivnju su odbacili Sanader, Maček i Sesvečan u ime šestooptuženog HDZ-a. Krivnju su priznali Barišić, Pavošević, Jurak i Ivanković u ime Fimi medije.

'Ne osjećam se krivim ni po jednoj točki optužnice i dokazat ćemo da je optužnica konstruirana', rekao je Sanader.

Nakon izjašnjavanja o krivnji predsjednica sudskog vijeća prekinula je javni prijenos suđenja.

10:18 - Predsjednica sudskog vijeća poziva svjedoke jesu li razumjeli što im se stavlja na teret. Svi optuženi izjasnili su se da su razumjeli optužbu.

9:51 - USKOK čita optužnicu koju je podnio protiv sedam okrivljenih u slučaju 'Fimi media'. Optužnicu možete pročitati na stranicama USKOK-a.

9:40 - Nakon Sanadera pred sutkinju izlaze redom optuženici: drugooptuženi Mladen Barišić - Barišić je rekao da je u mirovini, ali da još ne zna kolika će mu biti mirovina jer je tek podnio zahtjev. Od imovine je spomenuo da posjeduje BMW.

Trećeoptuženi Ratko Maček - naveo da ima plaću od oko 6.000 kuna,dva automobila i udjel u trgovačkim društvima, razveden, ima dvoje djece, služio vojsku 1986. u Celju.

Četvrtoptužena Branka Pavošević - završila managment za upravljanje ljudskim potencijlaima, na bolovanju je od 7. mjeseca, a u 9. mjesecu je dobila otkaz koji je prolongiran zbog bolovanja. Ima 4.000 kuna primanja, udataje i ima dvoje djece, suprug ima tvrtku, njegova primanja iznose 3.600 kuna.

Petooptužena Nevenka Jurak rekla je da radi u Fimi mediji gdje je imala plaću od 12.000 kuna, no od 7. mjeseca nema primanja jer su joj računi od tada blokirani.

U ime šestooptuženog HDZ-a pred sutkinju je izašao Damir Sesvečan, a u ime sedmooptužene Fimi medije Marica Ivanković.

9:36 - Počinje suđenje za slučaj 'Fimi media' pod predsjedanjem sutkinje Ivane Čalić. Na raspravu su pristupile sve pozvane osobe.

Sanader na klupi za svjedoke, daje osobne podatke i podatke o imovini. Spomenuo je svoje udjele u tri tvrtke, Alia i Prebujac sa 47,5 posto i Prima Consulting u Innsbrucku - 95 postotni udio vlasništva. Sanader je naveo ušteđevinu u dvije banke, odličja iz Domovinskog rata te supruginu plaću od oko 13.000 kuna.

Na zagrebačkome Županijskom sudu počinje još jedno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Riječ je o slučaju 'Fimi media', jednoj od najvećih korupcijskih afera zbog koje će se na optuženičkoj klupi naći i donedavno vladajuća politička stranka Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Sanaderu, HDZ-u, bivšim dužnosnicima te stranke - glasnogovorniku Ratku Mačeku, rizničaru Mladenu Barišiću i blagajnici Branki Pavošević te vlasnici marketinške agencije po kojoj je slučaj dobio ime Nevenki Jurak sudit će se pred vijećem sutkinje Ivane Čalić.

>> Fimi-media: Bajić poručio da nema nagodbe za HDZ

USKOK optužene tereti da su iz državnih tvrtki i institucija od 2003. do 2009 'izvukli' više od 70 milijuna kuna, od čega je 31,6 milijuna kuna završilo u HDZ-ovom 'crnom fondu'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene