Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neće biti novog svjedoka

Sanader iznio obranu: Sudi mi se po zakonu 'Lex Sanader'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ročište u suđenju Ivi Sanaderu danas je završilo pregledavanjem snimke ispitivanja u USKOK-u.

Sanader će će sutra iznositi obranu na optužbe u slučaju Ina-MOL, dok će prekosutra završne riječi iznijeti tužitelji te dan kasnije i Sanaderova obrana.

Pročitajte i ovo Sanader šef zatvorske knjižnice - 2 Hoće li uskoro izaći na slobodu? Sanader postao šef zatvorske knjižnice: "Relativno brzo bismo ga mogli vidjeti u Zagrebu" Slika nije dostupna Zbog jeftine struje Diokiju Ponovno potvrđena optužnica protiv Sanadera i Ježića: "Sanader na ovom sudu ne može dobiti nijednu odluku u svoju korist"

Bivši premijer Sanader u današnjem iznošenju obrane je ponovio kako nije dobio nikakvu proviziju te da nije bio glavni pregovarač s Hypo bankom.

Sanader je počeo s obranom, kako je sud odbio svjedočenje Tomljanović, ali nije htio odgovarati na pitanja Uskoka, već samo pitanja Suda.

Sanader je sudu rekao kako primanje provizije, za koju ističe da je nije primio, nema nikakve veze s ratom, no da se njega svejedno sudi za ratno profiterstvo.

'Niti jednom građaninu ne sudi se za ratno profiterstvo. Ja sam jedini. U internim krugovima taj se zakon zove Lex Sanader i napravljen je da bi se mene sudilo', rekao je Sanader. Istaknuo je kako on sigurno nije ratni profiter.

Progon po nalogu Kosor

Sanader je rekao kako je bivša predsjednica HDZ-a i bivša premijerka Jadranka Kosor dala nalog državnom odvjetniku Mladenu Bajiću da ga progoni.

Istaknuo je i kako je u Austriji zbog iste stvari ispitan kao svjedok, a u Hrvatskoj ga USKOK ispituje kao osumnjičenika. Još jednom je ponovio kako proviziju nije uzeo te da mu takvo što nikad nije palo na pamet tijekom obnašanja dužnosti premijera.

Granić potpisao ugovor s Hypom

Sanader je nakon toga krenuo opisivati stanje iz 90-ih godina, naglašavajući kako se tada 50 posto proračuna koristilo u vojne svrhe. Rekao je kako je odlučeno da se kreditom u Hypo banci prikupe sredstva za diplomatska predstavništva te da je taj ugovor potpisao Mate Granić, kojeg je tadašnja Vlada ovalastila za potpisivanje.

Bivši premijer je dodao i kako nije sredio nikakav kredit Graniću u Hypo banci, već da mu je bio jamac.

O 'masonu Laxi', Tafri...

Zanimljivu stvar rekao je Sanader spominjući i Eugena Laxu, ističući kako su i on i Granić jedino znali da je bio visoko pozicioniran u masonskim krugovima. Sanader je napomenuo i kako je Granić od Franje Tuđmana dobio naputak da se više oslanja na ljude iz dijaspore.

Nakon toga Sanader se osvrnuo i na iskaz Roberta tafre. Podsjetimo, Tafra je tvrdio kako je Sanadera upoznao s Laxom, no Sanader je to osporio istaknuvši kako je svjedok Rade Perković rekao kako Tafra nije bio u njihovom društvu, dok on je.

U pregovore s Hypom se uključio pri kraju

Sanader se potom opet vratio na Granića i ugovor s Hypo bankom te je ponovio kako ga je Granić u te pregovore uključio tek pri kraju. Istaknuo je kako nije znao ništa o ponudi koju je dobio Granić u kolovozu 1994. 'U tekstu ugovora stoji da se ugovor daje prema ponudi koja je poslana Graniću', rekao je Sanader. U tim pregovorima, tvrdi Sanader, on je bio samo tumač, jer je dobro znao njemački.

Komentirajući svjedočenje Drage Vidakovića, Sanader je porekao da je ikad bio u Hypo banci u Klagenfurtu ili na parkiralištu te je izrazio zanimanje oko toga je li možda Vidaković lagao oko toga ne bi li sebi osigurao bolji položaj.

Pet posto provizije za Laxu

Sanader se opet vratio na ulogu Laxe i njegove suradnje s Hypo bankom te je istaknuo kako je Laxa nastavio suradnju s bankom i dalje. Kulterer i Striedinger su na sastanku rekli da provizija od pet posto ide Eugenu Laxi, tvrdi Sanader.

Novac nisu isplaćivali njemu, već putem naloga tvrtki Bishopsdale u Dublinu. No, provizija se nije isplaćivala u Dublinu, već u Londonu, gdje je živjela Laxina kći. Snader je napomenuo sudu kako se tamo nalazi i masonska loža čiji je član navodno bio i Eugen Laxa.

Na samom kraju izlaganja obrane Sanader je ponovio kako nije bio glavni pregovarač s Hypo bankom, već da je to bio Granić te je još jednom naglasio kako on nikakvu proviziju nije dobio.

Ništa od svjedokinje 'madame'

Podsjetimo, obrana je na prethodnom ročištu zatražila saslušanje Marike Tomljanović Kiprijanovski, koja navodno tvrdi da je njen bivši nevjenčani suprug Drago Vidaković lažno teretio Sanadera na sudu.

Podsjetimo, Sanaderova obrana na posljednjem je ročištu od suda zatražila dovođenje novog svjedoka, točnije svjedokinje. Prodanović je sudu objasnio kako obrana ima izjavu bivše vanbračne supruge ključnog svjedoka Drage Vidakovića, Marike Tomljenović Kiprijanovski. Ona u toj izjavi tvrdi kako joj je Vidaković rekao da je na nagovor Uskoka dao lažan iskaz protiv Sanadera.

>> Sanaderova obrana zatražila svjedočenje bivše 'madame'

Vidaković joj je navodno, smijući se, rekao da se zabunio na sudu i da je čak Mirjanu Sanader opisao kao korpulentnu, a da je tad bila mršavija. Tomljenović u izjavi tvrdi kako je USKOK ponudio da će protiv njega povući tjeralicu, ako će teretiti Sanadera te navodi i kako je bila prisutna susretu Vidakovića i Bajića, u Sloveniji, u termama Čatež.

Tužiteljica je na prijedlog obrane reagirala riječima da se radi o odugovlačenju.

Podsjetimo, Marika Tomljenović Kiprijanovski lani je nepravomoćno osuđena na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana i uz rok kušnje od tri godine u aferi prostitucije, zbog podvođenja kao 'madame'.

Protiv bivšeg premijera Ive Sanadera podignuto je već nekoliko optužnica. U slučajevima HYPO i INA-MOL spojena je u jednu. Sudski postupak vodi se i u slučaju Fimi Medije i prodaje zgrade u Planinskoj. Optužnica za HEP-Dioki vraćena je na doradu. U tijeku su i dvije istrage, HEP-TLM te sporna kupnja automobila u aferi BMW.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene