Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi svjedok?

Sanaderova obrana zatražila svjedočenje bivše 'madam'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio posljednji svjedok, mađarski član Uprave Ine, Pal Zoltan Kara.

Kara poriče tvrdnje hrvatskih članova Uprave Ine da ne mogu odlučivati o važnim pitanjima i imati uvid u važne poslovne podatke, poput kupovine nafte.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna UKLJUČITE SE S KOMENTARIMA Kako komentirate presudu Sanaderu?

>> Suđenje Sanaderu: 'Ježićeva švicarska kompanija poslužila za isplatu provizije od Mola'

Svjedok ističe kako nikad nije osjetio bilo kakvu diskriminaciju hrvatskih članova Uprave Ine, jer kaže kako su u dvije godine najviše pet puta preglasani, a u istom periodu doneseno je oko 1.500 odluka.

Kara je istaknuo i kako Uprava odlučuje o 70-ak pitanja u Ini, dok u MOL-u odlučuju o 40-ak pitanja.

Idućeg tjedna očekuje se iznošenje Sanaderove obrane i završni govori stranaka, a ubrzo nakon toga i objava prvostupanjske odluke. Sanader je u slučaju Hypo optužen za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje provizije od austrijske banke sredinom 90-ih za kredit koji je dobila Hrvatska, a u slučaju Ina-MOL tereti ga se za primanje 10 milijuna eura mita od čelnika mađarske naftne kompanije MOL u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini.

Traže novog svjedoka obrane

Nakon svjedočenja Pala Zoltana Kare, sud je odlučivao o dokaznim prijedlozima. Sanaderov branitelj Čedo Prodanović tražio je da se dobije izvod od banke za Ježićevu tvrtku Xenoplast te da se utvrdi je li novac, za koji se tvrdi da je bio za Sanadera, iskorišten za dokapitalizaciju.

Sanaderova obrana od suda je zatražila dovođenje novog svjedoka, točnije svjedokinje. Prodanović je sudu objasnio kako obrana ima izjavu bivše vanbračne supruge ključnog svjedoka Drage Vidakovića, Marike Tomljenović Kiprijanovski. Ona u toj izjavi tvrdi kako joj je Vidaković rekao da je na nagovor Uskoka dao lažan iskaz protiv Sanadera.

Vidaković joj je navodno, smijući se, rekao da se zabunio na sudu i da je čak Mirjanu Sanader opisao kao korpulentnu, a da je tad bila mršavija.

Tomljenović u izjavi tvrdi kako je Uskok ponudio da će protiv njega povući tjeralicu, ako će teretiti Sanadera te navodi i kako je bila prisutna susretu Vidakovića i Bajića, u Sloveniji, u termama Čatež.

Tužiteljica je na prijedlog obrane reagirala riječima da se radi o odugovlačenju, no sud će u ponedjeljak odlučiti hoće li Tomljenović svjedočiti.

Podsjetimo, Marika Tomljenović Kiprijanovski lani je nepravomoćno osuđena na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana i uz rok kušnje od tri godine u aferi prostitucije, zbog podvođenja kao 'madam'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene