Pred Specijalnim sudom za ratni zločin u Beogradu, iznosile su se završne riječi u slučaju pokolja nad Hrvatima u Lovasu.

Galerija


Za osmoricu optuženih tužitelj je zatražio zatvorske kazne od ukupno 59 godina, dok je obrana zatražila oslobađajuće presude. Pripadnicima bivše JNA i paravojske sudi se za ubojstvo civila te masakr u minskom polju.

Vezani članci Ivo Kovačić (Foto: Dnevnik.hr) Posljednji zapovjednik obrane Borova naselja: "Vlada može utjecati da se što prije pronađu nestali" Ilustracija (Foto: AFP) Mjeseci terora: Hrvati su nosili bijele trake oko ruke, fizički su zlostavljani, prisiljavani na sakupljanje leševa sunarodnjaka

Zbog ubojstva 70 mještana Lovasa, 14 optuženih ranije je nepravomoćno osuđeno na ukupno 128 godina zatvora, no presuda je poništena. U ponovljenom postupku broj žrtava je smanjen, jer je dio optuženih u međuvremenu preminuo.

"To je jako sramotno, prije svega poništenje one prvostupanjske presude pa ponovo ovo maltretiranje svjedoka. U medjuvremenu nas je dosta ostarilo, dosta je umrlo svjedoka, tako da jednostavno se to povlači i ja ne vjerujem da će pravda biti zadovoljena na ovom suđenju", kazao je jedan od preživjelih, Ivan Mujić.

"Kako su pojedini optuženi umirali i postali nesposobni za praćenje postupka, optužnica se morala reducirati tako da se broj žrtava koji su tim ljudima stavljali na teret morao izostavljati. Sada smo došli na 28 žrtava i evidentno je da pojedine obitelji zbog dugog trajanja postupka tu pravdu nikada neće dočekati", smatra odvjetnica Martina Kljaić, punomoćnica oštećenih u postupku.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr