Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Suđenje za Grubore

Milijan Brkić: Ne vidim značaj mog svjedočenja, ali za Bajića sam spreman i na veću žrtvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na klupi za svjedoke u slučaju Grubori iskaze je dao nekadašnji vrh Ravnateljstva policije, a među njima je i Milijan Brkić koji je nakon izlaska iz sudnice novinarima kazao da mu nije jasno zbog čega je uopće pozvan.

Nakon izlaska iz sudnice Milijan Brkić je novinarima rekao da mu nije jasno zbog čega ga je Tužiteljstvo uopće pozvalo da svjedoči. 'Ne vidim nikakav pravni značaj ovog mog svjedočenja, a pozvan sam na temelju zahtjeva Tužiteljstva. Jedino, i osim, ako će mom prijatelju Bajiću ovo pomoći da dobije drugi mandat od Kukuriku koalicije. Ako će mu pomoći i ako ovo nije dovoljno, ja sam spreman i na veću žrtvu', pručio je Brkić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj bez kraja JOŠ JEDNO U NIZU Ponavlja se suđenje Drlji i Krajini za zločin u Gruborima Slika nije dostupna Bio zamjenik ravnatelja policije RASKRINKAN Milijan Brkić zvao osumnjičenike za ratni zločin: 'Dobit ćeš poziv od policije'

Županijsko državno odvjetništvo na svojim je stranicama objavilo priopćenje u kojem su potvrdili da je Brkić, kao tadašnji zamjenik ravnatelja policije, u dogovoru s DORH-om tijekom istrage kontaktirao osumnjičene i moguće svjedoke za zločin u Gruborima te istaknuli da ni tada niti danas u tome ne vide obilježja kaznenog djela odavanja službene tajne.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

'U odnosu na kazneni postupak, poznatiji pod nazivom 'Grubori', Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova je u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku i Odjelom za ratne zločine Državnog odvjetništva Republike Hrvatske provelo tijekom 2009. godine kriminalističko istraživanje, koje je rezultiralo podnošenjem kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu protiv više osoba zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Kako je riječ o teškom kaznenom djelu, prije i tijekom kriminalističkog istraživanja održano je više koordinacijskih sastanaka između Ravnateljstva MUP-a i državnog odvjetništva na kojem su dogovarane smjernice kriminalističkog istraživanja i upravo je tadašnji zamjenik Glavnog ravnatelja policije za kriminalitet Milijan Brkić, sukladno svojim ovlastima, koordinirao policijske aktivnosti kroz kriminalističku taktiku i metodike, posebno vodeći računa da je ranije i sam bio pripadnik specijalne jedinice policije MUP-a, čiji su pripadnici većina svjedoka i osumnjičenici u ovom predmetu i da je inače s njima razgovarao i komunicirao. Uostalom, i danas na glavnoj raspravi pred Županijskim sudom u Zagrebu, je izjavio da je tijekom kriminalističkog istraživanja nastavio komunicirati kao i ranije, što se ukazuje razumnim s obzirom na primijenjene metodike i taktiku kriminalističkog istraživanja.

Stoga, ni tada niti danas, državno odvjetništvo u takvom postupanju nije našlo obilježja kaznenog djela odavanja službene tajne
', stoji u priopćenju.

'Bio sam siguran da će se sve uraditi po zakonu'

Na klupu za svjedoke prvi je sjeo Joško Morić, bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova. Kaže da ga je o događaju u Gruborima obavijestilo dežurstvo. Na pitanje tužitelja što je poduzeo, Morić kaže da su po zakonu stvarno nadležne bile policijske postaje ili Uprave i on nije trebao ništa poduzimati. 'Policija je to zabilježila i bio sam siguran da će se sve uraditi po zakonu. Nisam uopće sumnjao', kazao je svjedok.

'Nikad nisam pričao sa Sačićem o tome treba li se u Gruborima provesti istraga. Sa mnom se nije moglo razgovarati o izbjegavanju zakonskih radnji. Sad mi je poznato da tamo nije proveden očevid, ali tad to nisam znao. Čuo sam za pismo Elizabeth Rehn koje je upućeno Hrvatskoj zbog ovog događaja. Ne znam je li MUP reagirao na to pismo', dodaje Morić.

RASKRINKAN Milijan Brkić zvao osumnjičenike za ratni zločin: 'Dobit ćeš poziv od policije'

Nakon Morića svjedoči Marijan Benko u to vrijeme pomoćnik ministra za kriminalisticku policiju. 'U to vrijeme sam bio na terenu u Varivodama tako da o Gruborima nisam ništa čuo. Bilo je puno terorističkih grupa koje su djelovale i koje smo morali tražiti i isključivo sam se bavio time', tvrdi Benko.

'U to vrijeme nisam znao da nije provedena istraga u Gruborima. Istraživao sam zločine u Varivodama, a nakon toga i eksploziju auto bombe u Rijeci i nisam se imao vremena baviti time. Uskoro sam smijenjen s pozicije', objašnjava Benko.

HDZ: 'Milijan Brkić ne odriče se nijednog svog postupka pa tako ni ovog!'

Nakon stanke na klupu za svjedoke sjeo je Milijan Brkić. Kaže da nema neposrednih saznanja o Gruborima osim onog što je vidio iz istrage. 'Kao zamjenik ravnatelja policije koordinirao sam sve aktivnosti koje je policija poduzimala. To su bila osjetljiva vremena. Vodio sam računa da sve ide zakonski. Radilo se o mojim prijateljima i suborcima kojih se nikad neću odreći', rekao je Brkić.

'Sve aktivnosti koje sam ja provodio dogovorene su i koordinirane s DORH-om. Haag je tražio da se provede istraga i u jednom trenutku je određeno da se privede 45 specijalaca', kaže Brkić.

'Itekako sam bio upoznat da su moji kolege pod mjerama. Kontaktirao sam s njima u dogovoru s Mladenom Bajićem. On je osobno bio upoznat sa svim aktivnostima. Da sam htio spriječiti bilo što ne bi ih zvao telefonom. Nigdje u nijednom zakonu ne stoji da se ne smije zvati ljude telefonom', dodaje Brkić.

'Ja sam razgovarao s njima kao sa svojim prijateljima. Jednoga od njih, Branka Palunovića sam nazvao i rekao da će ga zvati policija i da se odazove pozivu. Na branitelje ne treba ići silom. Tu nema ništa sporno. Taj poziv ni na koji način nije utjecao na istragu niti je prekršen ijedan zakon', svjedoči Brkić.

Podsjetimo, preslušavanjem telefonskih razgovora tajno snimljenih tijekom istrage oko ratnog zločina u Gruborima otkriveno je što je tadašnji zamjenik ravnatelja policije Milijan Brkić dojavljivao osumnjičenima.

'Glavni državni odvjetnik znao je za sve te kontakte. Sve je rađeno u dogovoru i koordinaciji s DORH-om', tvrdi Brkić.

'Ja sam se našao s Krajinom i Sačićem i otišao s njima u policiju. Procijenio sam da je tako puno bolje i primjerenije nego da na njih šaljemo interventnu policiju obzirom da je riječ o aktivnim policajcima', kaže Brkić i demantira da je od Bože Krajine tražio da promijeni iskaz.

Sudac je upitao Brkića zna li tko je počinio zločine u Gruborima, na što je on odgovorio da ne zna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene