Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ponovnim preslušavanjem snimke sjednice Vlade na kojoj je odlučeno da će država kupiti zgradu od bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića, nakon čega je bivši premijer Ivo Sanader navodno primio 17 milijuna kuna mita, u ponedjeljak je nastavljeno suđenje u slučaju Planinska.


Riječ je o 76. sjednici Sanaderove Vlade održanoj u travnju 2009. čiji je otvoreni dio vodio premijer, a zatvoreni njegova tadašnja zamjenica Jadranka Kosor. Iz snimke tog dijela sjednice proizlazi da je Kosor prije glasovanja izvijestila da trebaju odlučiti o prijedlogu Ministarstva regionalnog razvoja, koje je vodio ministar Petar Čobanković, da im se na teret proračuna odobri leasing za kupovinu zgrade u Planinskoj.

Vezani članci Jadranka Kosor - 5 Jadranka Kosor otkrila što joj je poklonio jedan tviteraš: "To mi je bio jedan od najljepših trenutaka prošle godine" Slika nije dostupna Mesar Fiolić pušten iz Remetinca nakon što je iznio opširnu obranu

"To je ovo što je maloprije premijer objasnio", rekla je Kosor prije prihvaćanja odluke.

Odbacujući sve optužbe Sanader je, pak, u svojoj obrani u siječnju prošle godine kazao da je odluku o kupnji sporne zgrade, bez njegova znanja, potpisala i na dnevni red Vlade uvrstila Jadranka Kosor, ponovivši da on nije imao ništa s transakcijom zbog koje je optužen.

Za Fiolića i Čobankovića koji su ga teretili kazao je da su u dogovoru s Uskokom, a za sebe da je žrtva progona politike i medija.

Osim Fiolića, koji s bivšim premijerom dijeli optuženičku klupu iako je posvjedočio da mu je mito odnio u "kutiji za hrenovke", sve je optužbe u ovom slučaju priznao i Čobanković pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Sudi se i Mladenu Mlinareviću, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

U ponedjeljak su ponovno ispitane i građevinske vještakinje, a idući se put očekuje i pojašnjenje financijskog vještačenja. Riječ je o slučaju u kojem je presuda trebala biti donesena još u travnju prošle godine, ali je njena objava odgođena upravo zbog provođenja dodatnog vještačenja. (Hina)