Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 122.000 kuna

Nastavak suđenja Šišljagiću: Krunski svjedok ponovio optužbe o izvlačenju novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku ponovljenog suđenja bivšem osječko-baranjskom županu Vladimiru Šišljagiću i bivšem županijskom pročelniku Martinu Marolinu nekadašnji predsjednik Županijske skupštine Zlatko Maksimović u srijedu je ponovio optužbe o izvlačenju proračunskog novca putem isplate poduzetničkih poticaja, čime je Županija oštećena za više od 122 tisuće kuna.

Nepravomoćnom presudom iz svibnja 2016. godine obojica su oslobođena optužbe za to kazneno djelo, ali je Vrhovni sud uvažio žalbu USKOK-a zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja te odredio da će se ponovljeni postupak provesti pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prva promjena HDSSB: Župana Šišljagića u Saboru će mijenjati Salapić Slika nije dostupna Jednoglasna odluka HDSSB čvrsto stoji iza Šišljagića, ostavki neće biti

Šišljagića i Marolina USKOK tereti da su 2011. i 2012. godine, uz posredovanje bivšeg predsjednika Županijske skupštine Zlatka Maksimovića, u nakani pribavljanja protupravne koristi na štetu Osječko-baranjske županije u više navrata od poduzeća koja su iz županijskog proračuna dobivala bespovratnu pomoć tražili da im vraćaju do 80 posto uplaćenog iznosa. Optuženi su da su tako pribavili protupravnu imovinsku korist, a Županiju oštetili za više od 122 tisuće kuna.

U svom iskazu Maksimović je naveo kako ga je župan Šišljagić, koji je u to vrijeme bio i predsjednik HDSSB-a, obavijestio o namjeri da će poduzetnici koji budu dobivali županijske potpore 80 posto dobivenog iznosa vraćati za potrebe stranke, odnosno da će njemu (Maksimoviću) predavati novac, a on će ga potom prosljeđivati, dok će okrivljeni Marolin sačiniti svu potrebnu dokumentaciju.

Tako je od trojice poduzetnika preuzimao novac te je Marolinu jednom predao 20 tisuća kuna, a Šišljagiću iznose od 17, 20 i 40 tisuća kuna, dok je, tvrdi Maksimović, iznos od 25 tisuća kuna Šišljagiću izravno predao poduzetnik Vlado Kolak. Ustvrdio je kako su se poticaji dodjeljivali bez javnog natječaja, a odluke su se donosile na zatvorenim sjednicama kolegija župana, bez nazočnosti medija.

Pronalazio tvrtke koje će dobiti poticaje

Na upit tužiteljstva o motivima svoga postupanja, objasnio je da je sa Šišljagićem tada imao dobar odnos i stoga je pristao, na njegov prijedlog, pronaći tvrtke koje će dobiti poticaje, ali je tek kasnije shvatio da se radi o protuzakonitim radnjama pa je to odlučio prijaviti USKOK-u u Zagrebu. Napominje kako su tri osobe od njega poslije tražile da povuče iskaz, među kojima i djelatnik Županije Borivoj Eklemović, koji je dodatno njegovoj supruzi Ani poslao SMS u kojemu kaže da bi bilo najbolje da povuče iskaz jer će mu se okrivljeni Marolin "kad-tad osvetiti".

Na upite Šišljagićeve obrane je li i prije prijave USKOK-u smatrao da su te radnje protuzakonite, svjedok je kazao kako ni ranije nije mislio da su te radnje zakonite, ali mu "savjest nije proradila". Opovrgnuo je da njegova ostavka na dužnost predsjednika Županijske skupštine ima veze s prijavom tetke njegove supruge Danijele Tes o primanju mita od četiri tisuće eura za njezino zapošljavanje i reakcijom župana Šišljagića na tu prijavu. Kazao je kako je ostavku podnio iz osobnih razloga, jer je to od njega tražio župan, koji je tada bio i predsjednik HDSSB-a, stranke u koju se u međuvremenu učlanio, ali da to nije zamjerio Šišljagiću.

Tijekom prvog postupka Maksimović je, na pripremnom ročištu, priznao krivnju za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti te je proglašen krivim i uvjetno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci, koja se neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Suđenje se nastavlja 28. listopada. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene