Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Perković-Mustač

NA SUĐENJU SASLUŠAN ŠEKS 'Moje svjedočenje neće nikome pomoći ni odmoći'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trenutni konzul RH u Tuzli i bivši veleposlanik u Mađarskoj Ivan Bandić, rođak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, svjedočio je video-linkom.

Suđenje se nastavilo tijekom poslijepodneva svjedočenjem savjetnika predsjednice RH Vladimira Šeksa, kojeg je upravo Ivan Lasić tijekom svog svjedočenja indirektno optužio za suradnju sa SDS-om.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZLOČIN IZ DOBA UDBE Milanović i dalje ima isti stav o pomilovanju Perkovića i Mustača: "To je jasno definirano još u kampanji" Slika nije dostupna POMILOVANJE PERKOVIĆA I MUSTAČA Za Rojsa dvojbe nema: ''Radije s Antom u pakao, nego s nekim veleizdajnicima u raj''

Savjetnik predsjednice Republike, Vladimir Šeks na Županijskom sudu u Zagrebu videovezom svjedočio je pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu. Predsjednika Vijeća zanimala je Šeksova veza s Perkovićem i Mustačem, no prije svega odgovor na pitanje jesu li istinite tvrdnje bivšeg člana savezne UDBE Ivana Lasića o tome da ga je Šeks 1992. godine kao javni tužitelj saslušavao. Šeks je takve optužbe odbacio.

'Moje svjedočenje neće nikome ni pomoći ni odmoći. Moje svjedočenje je rezultiralo samo prikazivanjem istine i samo dematiranjem jednih neistina koje je iznio Ivan Lasić u svom svjedočenju', rekao je Vladimir Šeks, savjetnik predsjednice Republike.

Svjedočio Ivan Bandić

Svjedočenjem konzula RH Ivana Bandića u utorak je u Muenchenu započelo 86. ročište u procesu protiv bivših djelatnika tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog sumnje u suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983., na kojem je Bandić ustvrdio da nema saznanja o navodnoj otmici bivšeg dužnosnika savezne Službe državne sigurnosti (SDS) Ivana Lasića.

Trenutni konzul RH u Tuzli i bivši veleposlanik u Mađarskoj Ivan Bandić, rođak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, svjedočio je video-linkom pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu o saznanjima koja je kao djelatnik obavještajnih službi u Mostaru početkom 90-ih godina imao u vezi s tvrdnjama da je bivši čelnik savezne Službe državne sigurnosti Ivan Lasić početkom devedesetih bio otet i ispitivan u vezi sa slučajem ubojstva Stjepana Đurekovića.

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster upitao je Bandića je li točna tvrdnja koju je iznio u dnevniku Globus da je bivši emigrantski političar i jedan od glavnih svjedoka na suđenju Perkoviću i Mustaču, Bože Vukušić, oteo Lasića.

„To je slobodna interpretacija jednog novinara koju ja nisam autorizirao. Informacije o Vukušićevoj otmici Lasića su došle do mene preko trećih“, rekao je Bandić koji je video-vezom svjedočio iz Zagreba.

Informacije o otmici - samo glasine

On je dodao kako tada „nije dobio službene informacije“ o Vukušićevoj otmici Lasića nego da su njega došle „samo glasine“.

Bože Vukušić, bivši emigrantski političar i djelatnik Saborskog povjerenstva za ispitivanje žrtava rata i poraća koje je djelovalo početkom devedesetih, jedan je od glavnih svjedoka optužbe u procesu protiv Perkovića i Mustača, a dio Vukušićeva iskaza zasniva se i na svjedočenju Ivana Lasića 1992. Vukušić je informacije dobivene od Lasića objavio i u svojoj knjizi „Tajni rat Udbe protiv hrvatskog useljeništva“.

Ivan Lasić je kasnije, svjedočeći pred sudom u Muenchenu, opovrgao navode koje je dao početkom 90-ih tvrdeći da je tada bio otet i da je iskaz dao pod prisilom pa se tako, po njegovu iskazu pred sudom, i Vukušićeve informacije koje terete Perkovića i Mustača zasnivaju na prisilnom iskazu.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene