Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Fimi media

Završeno suđenje Ivi Sanaderu, poznat datum objave presude

Suđenje u aferi Fimi media
Suđenje u aferi Fimi media Foto: DNEVNIK.hr
Suđenje Ivi Sanaderu i ostalima u aferi Fimi media došlo je do samoga kraja.

Suđenje Ivi Sanaderu u aferi Fimi Media došlo je do samoga kraja. Odvjetnik Mladena Barišića kazao je da Barišić nije u mogućnosti doći na ročište. Kako je rekao, smatra da u postupku nije dokazana krivica za djelo koje se Barišiću stavlja na teret.

"Mladen Barišić radio je prema nalozima Ive Sanadera. Bio je vrlo discipliniran, vjeran i odan. Uvijek se konzultirao s predsjednikom stranke, sve što mu je naloženo bez pogovora je ispunjavao. Nitko mu ništa drugo nije niti govorio", kazao je odvjetnik.

"Postupao je prema nalozima Sanadera koje nije preispitivao. Doživljavao ga je kao prijatelja čije postupke nije analizirao", dodao je Barišićev odvjetnik i zatražio od suda da u obzir uzme prijateljski kontekst odnosa Barišića i Sanadera te Barišića oslobodi krivice.

Objava presude bit će 13. studenoga u 10 sati.

Ostali odvjetnici održali završne govore 

U petak je završne riječi iznijela obrana optuženih, svi osim odvjetnika Mladena Barišića. Čedo Prodanović, odvjetnik bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, u petak je u završnom govoru rekao kako njegovu branjeniku nije dokazano da je ostale povezao u grupu za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki.

Branitelj trećeoptuženog Ratka Mačeka, odvjetnik Tihomir Rubeša, naglasio je da se optužbe na račun njegova branjenika temelje na iskazu četvrtooptužene Branke Pavošević iz istrage te da je optužbi za Mačekovo članstvo u zločinačkoj organizaciji nastupila apsolutna zastara.

Odvjetnik Neven Gotal, koji brani Branku Pavošević, istaknuo je da tijekom postupka USKOK nije dokazao da je njegova branjenica počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret. Branitelj pokojne vlasnice Fimi medije Nevenke Jurak, odvjetnik Krešimir Vilajtović, zatražio je da se zbog smrti njegove branjenice protiv nje obustavi sudski postupak.

Sanadera terete za 15,2 milijuna kuna

USKOK tereti Sanadera da je pribavio 15,2 milijuna kuna, a HDZ za pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi od 24,2 milijuna kuna i traži da im se ti iznosi oduzmu.

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar-Kitarović, bivša predsjednica Hrvatska ŠTO JE TAMO RADIO? Bivša predsjednica za Dnevnik Nove TV o ulozi svoga supruga u aferi Janaf: "On je jako društven, voli se družiti..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AFERA JANAF Bivši čelnik Janafa Dragan Kovačević iznio obranu iz Remetinca putem videolinka

Uz Sanadera, na optuženičkoj su klupi i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček. Svi optuženi, među kojima i HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je preko Fimi medije izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, odbacuju krivnju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene