Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudbina stotina tisuća stanovnika južnog Pakistana, snažno pogođenog olujnim kišama koje haraju zemljom, ovisi o 90 godina staroj brani koja kontrolira moćnu rijeku Ind, s jednim od najvećih sustava navodnjavanja na svijetu.


Pakistanska vlada, suočena s obilnim monsunskim kišama koje su odnijele više od tisuću ljudskih života i pogodile te raselile više od 33 milijuna stanovnika, proglasila je izvanredno stanje.

Vezani članci Ilustracija Policija našla krivca: ''Štakori su nam pojeli 200 kg droge koju smo zaplijenili. Male su životinje, ne boje nas se'' Katarina Jusić, novinarka Nove TV Poplavljeni podrumi, garaže, trgovine: "U 10 minuta je buknulo sa svih strana, iz jedne sobe, kroz vrata"

U pokrajini Sindh na jugu zemlje, nakon obilnih kiša koje padaju tjednima i prouzročile su nezapamćene poplave, stručnjaci prate ponašanje rijeke Ind. U rijeku se slijevaju bujice manjih rijeka koje se slijevaju niz planinsko područje.

Po podacima UN-a, rijeka Ind, koja izvire na Tibetu, a protječe Indijom i Pakistanom prije nego što se ulije u Arapsko more, osigurava 90 posto zaliha vode Pakistana, stoga je iznimno bitna za život mnogih stanovnika.

"Sva ta voda, bujice koje se izlijevaju u rijeku, plaše nas", kaže AFP-u 42-godišnji Irshad Ali, poljoprivrednik koji žali što su monsuni odnijeli i uništili palme datulja i povrtnjake.

Na nekoliko mjesta Ind se već izlio iz korita i, ne uspije li brana Sukkur kontrolirati protok vode mogla bi uslijediti katastrofa.

Brana je izgrađena prije 90 godina u doba Britanskog Carstva. Smatrala se inženjerskim čudom, jer je uspijevala ispuštati 1,4 milijuna kubičnih metara vode u sekundi kroz 19 čeličnih vrata.

Brana redistribuira vodu u gotovo 10.000 kilometara kanala kojima voda stiže do poljoprivrednih zemljišta, no nakon višegodišnjeg zanemarivanja zapušteni kanali više ne uspijevaju prihvatiti rekordne količine vode.

U nedjelju su inženjeri radili na ojačanju velikog nasipa kojemu je prijetilo izlijevanje. Voda iz Inda već je prodrla na ulice grada Sukkura.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju