Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Zoran Pičuljan potvrdio je kako je gotovo sigurno da će se županijski sud u Zlataru pripojiti zagrebačkom, a ne kako je prvotno planirano, varaždinskom Županijskom sudu.


Pičuljan je to kazao na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe, koji je jednoglasno u prvom čitanju prihvatio prijedlog zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava. Izvijestio je da će taj zakon slijediti logiku izmjena Zakona područjima i sjedištima sudova, koje je Sabor već raspravio u prvom čitanju.

Vezani članci Slika nije dostupna Otkrivamo kamo van poslije polnoćke! Slika nije dostupna Branitelj Vukovara štrajka glađu: Traži hitno sazivanje sjednice Sabora

Kazao je da će vlada do drugog čitanja uzeti u obzir neke primjedbe zastupnika vezane uz sjedišta sudova, te naglasio da je ostavljeno dovoljno vremena da se do 2019. završi zahtjevan posao racionalizacije mreže sudova i državnih odvjetništava. Milivoj Škvorc (HDZ) podsjetio je da je prijedlog spajanja županijskog suda u Zlataru s varaždinskim županijskim sudom izazvao nezadovoljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji, zbog loše prometne povezanosti dvaju gradova.

>> Pripajanje sudova: 'Nije riječ o racionalizaciji već o politizaciji'

'Postoje informacije da je počelo konzultiranje oko toga da se sud u Zlataru spoji sa zagrebačkim, što bi bilo manje problematično', rekao je Škvorc, a Pičuljan je potvrdio njegove navode, kazavši kako je 'gotovo sigurno da će se to dogoditi'.

Predsjednica Odbora Ana Lovrin (HDZ) dodala je da bi novu zgradu županijskog suda u Zlataru zagrebački sud mogao iskoristiti kao poslovni prostor, 'možda i za pravosudnu akademiju'. Odbor je podržao i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pravosudnoj akademiji, kojima će se, među ostalim, upravno vijeće akademije proširiti s dva člana iz reda zaposlenika, sukladno Zakonu o radu. (HIna)