Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzbuna zbog ukidanja

Pripajanje sudova: 'Nije riječ o racionalizaciji već o politizaciji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istarski i šibenski čelnici digli su uzbunu zbog najave ukidanja trgovačkih sudova u Pazinu i Šibeniku.

U sklopu racionalizacije mreže sudova, Ministarstvo pravosuđa u saborsku proceduru uputilo je Zakon prema kojem će se broj trgovačkih sudova s 13 smanjiti na sedam. Ukidanje Trgovačkog suda u Pazinu te u Šibeniku naljutilo je tamošnje čelnike. 'Kriteriji koji su pomno proučeni govore da je naš sud u Pazinu među prvih četiri suda u Hrvatskoj, dakle ne može ostati 7,8 sudova u Hrvatskoj koji sa daleko nižim kriterijima opstaju,' rekao je istarski župan Ivan Jakovčić.

Pročitajte i ovo Ilustracija poslali priopćenje Vrhovni sud odlučio: Štrajk službenika i namještenika na sudovima je zakonit Nastavak štrajka na sudovima, ilustracija - 3 Ostaju kod zahtjeva Sindikat pravosudnih djelatnika nezadovoljan odgovorom Vlade, nastavljaju sa štrajkom: "Ustrajniji smo"

'Nije riječ o nikakvoj racionalizaciji, na žalost još uvijek smo svjedoci određenih politizacija,' rekao je šibenski gradonačelnik Ante Županović. Ministarstvo pravosuđa pripojit će trgovačke sudove, pa će od njih 13 s radom nastaviti sedam sudova u Zagrebu, Zadru, Rijeci, Osijeku, Splitu, Varaždinu i Bjelovaru. Jedan je glavni kriterij. 'Tražimo da ima priljev predmeta minimalno za pet sudaca, šibenski ima čini mi se za trojicu, Pazin isto tako i smatramo da su to kriteriji ispod kojih mi ne možemo ići,' rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

>> Jakovčić: Neprihvatljivo je ukidanje Trgovačkog suda u Pazinu

'Ispada da sud u Pazinu ima manje sudaca, a rješava puno, puno veći broj predmeta, dakle puno je ažurniji od svih ostalih sudova, a činjenica je da smo mi zatražili da se poveća broj sudaca, međutim Ministarstvo se do sada oglušavalo,' dodao je Jakovčić. Ni u Pazinu, ni u Šibeniku neće odustati dok se ne izbore za opstanak Trgovačkog suda u svom gradu.

'Sigurno da ćemo mi reagirati kad to dođe na Sabor jer nekog ozbiljnijeg opravdanja ovakva odluka nema, rekao je Županović. A od racionalizacije ministar ne namjerava odustati. 'Temeljni cilj racionalizacije je stvoriti veće sudove, sudove unutar kojih će se suci moći specijalizirati za pojedine grane prava i u kojima će moći kvalitenije suditi,' rekao je Bošnjaković. Nitko od sudaca i službenika neće dobiti otkaz, nego će uz plaću, primati i naknadu za putne troškove. Racionalizacija odnosno pripajanje trgovačkih, ali i županijskih sudova državu će stajati više od 45 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene