Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osumnjičenog za ubojstvo

Odluka velikogoričkog suda o izručenju Mossadovog špijuna Tunisu očekuje se u srijedu

Jako osiguranje zgrade Županijskog suda u Velikoj Gorici (Foto: Pixell)
Jako osiguranje zgrade Županijskog suda u Velikoj Gorici (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Jako osiguranje zgrade Županijskog suda u Velikoj Gorici (Foto: Pixell) Jako osiguranje zgrade Županijskog suda u Velikoj Gorici (Foto: Pixell) Foto: Pixell Jako osiguranje zgrade Županijskog suda u Velikoj Gorici (Foto: Pixell) Jako osiguranje zgrade Županijskog suda u Velikoj Gorici (Foto: Pixell) Foto: Pixell +0 Jako osiguranje zgrade Županijskog suda u Velikoj Gorici (Foto: Pixell) Galerija 1/3 >>
Županijski sud u Velikoj Gorici odlučio je hoće li Hrvatska Tunisu izučiti državljanina BiH Alema Čamdžića, kojeg se povezuje s ubojstvom Tunižanina Mohameda Zouarija, zrakoplovnog inženjera navodno povezanoga s Hamasom.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici u utorak je održalo sjednicu na kojoj je odlučivalo hoće li Tunisu izučiti bosanskohercegovačkog državljanina Alema Čamdžića, a rješenje će, kako se očekuje, biti objavljeno sutra nakon što bude otpremljeno zainteresiranim stranama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sletio iz Italije Izručen Hrvatskoj: Naoružani policajci doveli osumnjičenog za ubojstvo u tramvaju Jako osiguranje zgrade Županijskog suda u Velikoj Gorici (Foto: Pixell) Sud odlučio Muškarac iz BiH kojeg se sumnjiči da je Mossadov špijun odgovoran za smaknuće i terorizam može biti izručen

Sjednica na kojoj se iza zatvorenih vrata odlučivalo o zamolbi za izručenje potrajala je oko sat vremena i na njoj su izručenik i njegov branjenik porekli krivnju i usprotivili se izručenju, dok se predstavnici Državnog odvjetništva koji zastupaju zemlju tražiteljicu nisu pojavili.

Odvjetnik Krešimir Škarica rekao je da su dokazi u tom predmetu prilično manjkavi.

Argument protiv izručenja im je i taj što je Tunis 2015. ukinuo moratorij na smrtnu kaznu, a Hrvatska kao članica EU ne izručuje uhićenike u zemlje gdje postoji smrtna kazna, što je stav i Ministarstva pravosuđa. Postoji opasnost i da bi tražena osoba u Tunisu do presude bila izložena mučenju.

Obrana je po njegovim riječima sudu dostavila niz presuda Europskog suda za ljudska prava koje su spriječile izručenje čak i u lakše dokazivim stvarima.

U slučaju da sud odobri izručenje, izručenik se može žaliti Vrhovnom sudu do čije se odluke odgađa njegovo eventualno izručenje.

Dovođenje uhićenika na sud proteklo je uz pojačane mjere osiguranja, koje su uključivale i interventne policajce naoružane s dugim cijevima.

U slučaju da sud odobori izručenje, izručenik se može žaliti Vrhovnom sudu, do čije se odluke odgađa njegovo eventualno izručenje.

Alem Čamdžić uhićen je 13. ožujka na zagrebačkoj Zračnoj luci "Franjo Tuđman" temeljem Interpolove tjeralice.

Prvi je informaciju objavio Times of Izrael navodeći izjavu tuniskog dužnosnika koji je objavio da su identificirali dvojicu osumnjičenika za Zouarijevo ubojstvo te da je jedan od njih uhićen u ožujku u Hrvatskoj. Zouari, koji je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, ubijen je u prosincu 2016. blizu svojeg doma u tuniskom gradu Sfaxu.

Slobodna Bosna objavila je zanimljive detalje iz života Alema Čamdžića, poznatog i pod nadimkom Čamac, kako se zove i film koji je o njemu snimio redatelj Pjer Žalica.

Čamdžić je bio pripadnik Armije BiH, a ratovao je na području Sarajeva. Navodno je riječ o osobi koja je slovila za izvrsnog diverzanta specijaliziranog za upade iza crta koje su držale snage bosanskih Srba, gdje je iza sebe ostavljao kaos u neprijateljskim redovima.

Od jeseni 1992. godine Čamdžić je postao pripadnik posebne policijske postrojbe MUP-a BiH.

"Furao se na Chucka Norrisa, Ramba, Valtera... i druge filmske junake koje je obožavao, i to mu je prilično dobro polazilo za rukom", kazao je jedan od njegovih suboraca koji je želio ostati anoniman.

Nakon rata Čamdžić je postao profesionalni vojnik, a njegovi znanci iz tog razdoblja tvrde kako je nakon toga počeo surađivati s američkom tvrtkom Military Professional Resources Inc. (MPRI) koja je bila zadužena za obuku tadašnje vojske Federacije BiH.

Nakon toga navodno je zastupao izraelsku tvrtku koja se bavila prodajom opreme za prisluškivanje i komunikacijskih sredstava. Potom je otišao iz BiH navodno u Irak gdje je radio za zapadne agencije koje obučavaju lokalnu vojsku. (N.C. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene