Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sud u Strasbourgu: Gdje je završio novac štediša Ljubljanske banke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suce Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, pred kojima je danas održana rasprava o tužbi hrvatskih štediša protiv Republike Slovenije zbog duga Ljubljanske banke, zanimalo je kamo je otišao novac koji su štediše povjerile toj banci.

Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava saslušalo je u srijedu u Strasbourgu sve strane uključene u postupak koji je troje hrvatskih štediša pokrenulo protiv Republike Slovenije zbog duga Ljubljanske banke.

Pročitajte i ovo Europski parlament u Strasbourgu (Foto: AFP) nakon upozorenja stiglo objašnjenje Drama u Europskom parlamentu: Poslano upozorenje zbog sumnjive vode, objavljeno o čemu se radilo Slika nije dostupna PRESEDAN EU sud za ljudska prava presudio u korist štediša, a protiv Slovenije

Tijekom usmene rasprave predstavnici svih strana - odvjetnici oštećenih štediša, pravni predstavnici Republike Hrvatske i Republike Slovenije iznijeli su svoja stajališta o predmetu, a šest je sudaca postavilo desetak pitanja.

Sudac iz Slovenije Boštjan M. Zupančič postavio je pitanje kamo je otišao položeni novac, da li je ostao u Hrvatskoj, da li je otišao u Beograd ili je završio u trećim zemljama.

Predstavnici Slovenije su odgovorili da je dio toga novca novac uložen u hrvatske tvrtke i nije vraćen, a dio je završio u Narodnoj banci Jugoslavije.

Zastupnica hrvatske Vlade Štefica Stažnik rekla je da je Ljubljanska banka ulagala u tvrtke na području Republike Hrvatske u tadašnjim jugoslavenskim dinarima, dok je za devize neizravno sugerirala da su mogle završiti na računima inozemnih banaka, koje je tada osnovala Ljubljanska banka.

"U to je vrijeme Ljubljanska banka osnovala mješovite inozemne banke, te se banke osnivaju s određenim kapitalom, a istodobno Ljubljanska banka tvrdi da u to vrijeme nije imala novaca", rekla je Stažnik.

Hrvatski državljani Ivo Kovačić, Marijan Mrkonjić i Dolores Golubović pokrenuli su još 1997. godine postupak pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu protiv Republike Slovenije zbog kršenja prava na mirno uživanje sredstava zamrznutih u toj banci.

Sedmeročlano vijeće Suda u Strasbourgu u studenom prošle godine odbacilo je njihovu tužbu, uz obrazloženje da su Ivo Kovačić i Marijan Mrkonjić u potpunosti isplaćeni 20. srpnja 2005. temeljem odluke osječkog Županijskog suda nakon prodaje nekretnina bivše Ljubljanske banke u tom gradu. Što se zahtjeva Dolores Golubović tiče, Europski sud je utvrdio da ona "iz nepoznatih razloga nije poduzela nikakve pravne korake u Hrvatskoj, iako bi vjerojatno ostvarila uspjeh, da je to učinila". Dvoje od troje tužitelja nije dočekalo presudu - Ivo Kovačić i Dolores Golubović su u međuvremenu umrli.

Nakon što je tužba odbačena, na zahtjev oštećenih štediša, odnosno njihovih nasljednika, Veliko vijeće, koji čini 17 sudaca, odlučilo je, razmotriti ovaj predmet. Veliko vijeće je najavilo nakon saslušanja da će presudu donijeti naknadno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene