Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završilo ročište

Sud sutra objavljuje odluku o zakonitosti štrajka u CA: Ako ona bude pozitivna, isti tren se može najaviti

Dalibor Špadina (Foto: Vijesti Nove TV u 14 sati)
Dalibor Špadina (Foto: Vijesti Nove TV u 14 sati) Vijesti Nove TV u 14 sati
Aktualno Galerija +0 Dalibor Špadina (Foto: Vijesti Nove TV u 14 sati) Galerija 1/1 >>
Nakon što je privremeno odgođen štrajk u Croatia Airlinesu, Županijski sud u Zagrebu danas je odlučivao hoće li svoju privremenu mjeru staviti izvan snage ili će ju potvrditi.

Sutra će županijski sud u Zagrebu objaviti svoju odluku o tome je li štrajk radnika Croatia Airlinesa zakonit ili nije.

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić ex. Rimac Udarac za obranu Visoki kazneni sud o slučaju Josipe Pleslić: "Obrana je imala vremena iznijeti svoje argumente" Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić odbili potpisati kolektivni ugovor Gradonačelnica grada Slunja reagirala je na najavu štrajka u Dječjem vrtiću: "Nije realan razlog"

Danas je nekoliko sati potrajalo ročište na kojemu su ispitani svjedoci sidnikata i uprave.

Nakon ročišta sindikati su optimistični da će sud donijeti odluku u njihovu korist da je štrajk zakonit. S druge strane, zastupnici uprave nisu željeli ništa unaprijed govoriti, već su poručili da treba pričekati sutrašnju odluku suda.

Kada štrajk može početi?

Donese li sud za štrajkaše pozitivnu odluku, kada mogu započeti štrajk?

"Čini se da to neće biti tako jednostavno do strašnje odluke jer postoje različita tumačenja. Na sudu su rekli da čak i ako sud odobri štrajk, on bi mogao početi tek nakon pravomoćne odluke. Postoji žalbeni rok od 15 dana, pa dok vrhovni sud donese odluku po žalbama, što znači da prije rujna štrajk ne bi bio niti moguć ako i odluka bude da je zakonit.

Pravnik sindikata smatra da čim sud donese odluku i ako ta odluka bude da je zakonit, da bi štrajk mogao početi u nedjelju.

Pravna zastupnica CA rekla je 'koliko pravnika, toliko tumačenja' i da treba pričekati odluku suda sutra", izvijestio je za Vijesti Nove TV u 14 sati reporter Nove TV Dalibor Špadina.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić je pak izjavio da radnici Croatia Airlinesa isti tren mogu ponovno najaviti štrajk ako Sud u četvrtak donese odluku da je štrajk, koji je najavio sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA), zakonit.

Privremena zabrana

Podsjetimo, trenutačno je na snazi privremena zabrana štrajka do konačne pravomoćne odluke suda.

Sindikati kažu da će poštovati odluku suda, a  tvrde da je štrajk legalan. Ako sud dopusti štrajk, iz ORCA-e kažu da on može biti najranije u ponedjeljak.

Podsjetimo, Županijski sud donio je u utorak odluku o privremenoj zabrani štrajka zbog nenadoknadive štete koja bi njime nastala.

Sindikat ORCA smatra da je pismo ministra prometa Olega Butkovića Crotia Airlinesu bilo izvorište za odluku suda. "Presudni utjecaj na odluku suda o privremenoj mjeri izvršilo je Butkovićevo pismo koje se poziva na nenadoknadivu štetu", rekao je jučer odvjetnik sindikalista Albin Hotić. Butković je tvrdnje o pritisku na sud odbacio.

Croatia Airlines priopćila je pak kako će nakon odluke Županijskog suda u Zagrebu o privremenoj mjeri zabrane štrajka kompanija danas obaviti sve planirane letove, a riječ je o gotovo sto letova za koje je predbilježeno 7600 putnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene