Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački Županijski sud potvrdio je o osnovanosti još jedne optužnice protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.


Zagrebački Županijski sud danas je u cijelosti prihvatio petu optužnicu protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera u slučaju 'Planinska', a unatoč priznanju bivši HDZ-ov sabornik, mesar Stjepan Fiolić i bivši ministar Petar Čobanković nisu se nagodili s USKOK-om.

Vezani članci Slika nije dostupna Suđenje Ivi Sanaderu u slučaju Planinska odgođeno za 22. rujna Slika nije dostupna Nastavlja se suđenje Sanaderu u slučaju 'Planinska'

>> 'Kirin za Fimi mediju intervenirao kao ni za jednu drugu tvrtku'

Tužitelj Tonči Petković izjavio je nakon sjednice optužnog vijeća zatvorene za javnost kako se ne slaže s tvrdnjama Sanaderove obrane da se slučaj temelji isključivo na priznanjima dvojice suoptuženika. 'Smatramo da imamo dostatno dokaza i bez priznanja okrivljenika, koji su najvažniji, ali imamo i drugih dokaza na kojima temeljimo optužnicu i zbog kojih je optužnica potvrđena', kazao je Petković te dodao da za sada, unatoč priznanjima, nisu postignute nikakve nagodbe.

Odvjetnica bivšeg premijera Jadranka Sloković najavila je da će na suđenju dovesti u pitanje priznanja Čobankovića i Fiolića. 'Smatramo da ćemo tijekom postupka dokazati da su ona od relativne vrijednosti', kazala je te dodala da će se obrana ponašati kao i u svakom drugom postupku gdje postoje priznanja suokrivljenika. Ustvrdila je da se presuda ne bi smjela temeljiti samo na priznanjima.

'Idemo u postupak i vidjet ćemo kako to ide', izjavila je Sloković koja za mjesec dana očekuje pripremno ročište na kojem će se, među ostalim, odrediti i datum početka novog suđenja Sanaderu. Bivši premijer i čelnik HDZ-a nije bio na sjednici vijeća koje je potvrdilo petu optužnicu protiv njega. Fiolićev odvjetnik Ante Madunić jutros je izjavio da se njegov branjenik slaže sa svim što je USKOK naveo u optužnici koja je i nastala temeljem Fiolićeva priznanja.

Jednako se očitovao i bivši ministar Čobanković koji je još u istrazi navodno tvrdio da je sve radio na izričit Sanaderov zahtjev te da je i njega i Fiolića upozoravao da je cijena zgrade koju je Fiolić 2009. prodao njegovu ministarstvu prenapuhana. USKOK tvrdi da je Fiolić zgradu u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja prodao po cijeni znatno većoj cijeni od tržišne. U tome su mu, tvrde, pomogli tadašnji premijer Sanader, ministar Čobanković te suoptuženi Mladen Mlinarević, čija je tvrtka vrijednost zgrade i zemljišta procijenila na nerealno visok iznos pa je ukupna vrijednost i cijena koju je platilo ministarstvo povećana za više nego dvostruko, na 79,9 milijuna.

Sanadera se tereti da je na užem kabinetu vlade pogurao sklapanje spornog posla pa je vlada odobrila sklapanje ugovora koji je zaključen već sutradan, čime je državni proračun za račun Fiolićeve tvrtke oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna. Fiolić je nakon uhićenja u travnju ove godine priznao prodaju zgrade po uvećanoj cijeni, tvrdeći da je sav novac ostao kod njega. No, naknadno je promijenio iskaz rekavši da je oko 17 milijuna kuna odnio Sanaderu, na njegov zahtjev. Također je istražiteljima otkrio mjesto na svom imanju na kojem je Sanaderu skrivao dio vrijednih umjetničkih slika za kojima se tragalo.

Sanader je nakon podizanja optužnice, o čijoj osnovanosti iza zatvorenih vrata odlučuje optužno vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac, prokomentirao da je riječ o još jednom u nizu montiranih postupaka u 'križarskom ratu' kojega protiv njega vodi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. (B.D./J.F. / I.D./ Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju