Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova svjedočenja o Fimi mediji

'Kirin za Fimi mediju intervenirao kao ni za jednu drugu tvrtku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja u aferi Fimi medija nekadašnja načelnica u MUP-u posvjedočila je o velikoj brizi ministra Ivice Kirina da računi tvrtki Nevenke Jurak budu na vrijeme podmireni.

Suđenje u slučaju Fimi medija danas je nastavljeno svjedočenjima kojima su otkriveni detalji poslovanja marketinške agencije, po kojoj je nazvana najveća hrvatska korupcijska afera, s građevinskom tvrtkom Viadukt, javnim tvrtkama Plinacro i Narodne novine te Ministarstvom unutarnjih poslova na čijem je čelu u to vrijeme bio Ivica Kirin.

Suradnja Fimi medije i MUP-a počela je 2006. po nalogu ministra Kirina koji je i dogovorio prvi sastanak s vlasnicom agencije Nevenkom Jurak, prisjetila se tadašnja načelnica MUP-ove uprave za materijalno financijske poslove Nevenka Cujzek.

Pročitajte i ovo Andrija Jarak PRESUDA ZA FIMI MEDIJU Andrija Jarak o maratonskom procesu koji će ući u povijest hrvatskog pravosuđa: "Pamtit će ga i po međusobnim teškim optužbama najbližih suradnika" Slika nije dostupna Afera Fimi media Šeks na sudu za sve krivi Jarnjaka: "Teretio je i mene i stranku da bi sa sebe skinuo bilo kakvu odgovornost"

>> Preporučili mu Fimi mediju jer je 'bliska HDZ-u'

Prvi posao bila je promocija i izrada plakata za projekt nacionalne strategije sigurnosti prometa na cestama, a ugovor je potpisan temeljem pozivnog natječaja. "Kirin je nadzirao natječaj i interesirao se jesu li računi plaćeni. Ne mogu se sjetiti da je tako intervenirao za bilo koju drugu tvrtku", kazala je svjedokinja. Inače, bivši ministar jedan je od optuženika kojega se za izvlačenje novca preko Fimi medije tereti u izdvojenom postupku, no optužnica protiv njega još nije potvrđena na zagrebačkom Županijskom sudu.

Direktoru Viadukta Fimi mediju preporučili u HAC-u

Poslovni direktor Viadukta Damir Kezele kazao je da je s Fimi medijom počeo suradnju na preporuku direktora Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta Stjepka Bobana, Milivoja Mikulića i Josipa Sapunara. "Sugerirali su da bi bilo dobro uzeti Fimi mediju, jer imaju veze s protokolom s obzirom da su na svečanostima otvaranja i zatvaranja velikih građevinskih radova koje je plaćao Viadukt dolazili visoki državni dužnosnici", rekao je Kezele.

Prisjetio se i da su u nizu svečanosti koje je za njih organizirala Fimi medija bila i dva otvaranja gradilišta Pelješkog mosta.

Plinacro ugovor s Fimi medijom o izradi rokovnika proglasio službenom tajnom

Bivši direktor poslovnih funkcija Plinacroa Dabiša Bučanac posvjedočio je da je to javno poduzeće s Fimi medijom od 2006. do 2008. potpisalo ugovore vrijedne 6,1 milijun kuna, uz dvije narudžbe za oglašavanje od po 60-ak tisuća kuna.

Prvi ugovor iz 2006. od 1,7 milijuna kuna uprava je kao dio poslovnog komuniciranja proglasila službenom tajnom, kazao je Bučanac, dodajući da je upozorio kako izrada rokovnika, kalendara i vizitki ne može biti tajna. "Smatrao sam da taj ugovor nije u skladu sa zakonom te sam predlagao da se podijeli na dva dijela", kazao je Bučanac.

Direktor Plinacroa Dario Karlovčan rekao je da se na suradnju s Fimi medijom uprava odlučila slijedeći primjer Ine i drugih javnih poduzeća.

Nije se mogao sjetiti je li šest godina radio u Narodnim novinama ili na Carini

Bivši član uprave i direktor Narodnih novina Milivoj Fučkar, koji se isprva u sudnici nije mogao sjetiti je li od 2003. do 2009. radio u toj tvrtki ili na Carini, posvjedočio je da mu je Fimi mediju preporučio optuženi bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić kojega kao kolegu iz Carine poznaje još od 1993.

No, voditeljica marketinga Narodnih novina Valerija Osrečak Ključarić kazala je da joj je Fučkar dao telefonski broj vlasnice Fimi medije kako bi s njom dogovorila suradnju.

Iako je na prvi natječaj pozvana još jedna tvrtka te dizajnerica s kojom su surađivali ranije, svjedokinja je kazala da je "znala s kim mora surađivati". U konačnici jedino je ponuda Fimi medije na vrijeme stigla na natječaj pa je s njom sklopljen posao iako je bila puno skuplja od tvrtke koja je prijavu poslala sa zakašnjenjem.

U ponedjeljak svjedočenje čovjeka koji je 'provalio' aferu

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u, bivšim dužnosnicima te stranke i vlasnici Fimi medije nastavlja se u ponedjeljak kada bi trebali svjedočiti bivši direktor Zračne luke Zagreb Boško Matković i nekadašnji član uprave Croatia osiguranja Damir Mihanović. On je u javnosti prvi progovorio o izvlačenju novca preko Fimi medije, čime se po tvrdnjama tužiteljstva, među ostalim, punio i HDZ-ov "crni fond". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene