Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sud odbio otmičaru Ivanu Matekoviću prekinuti izdržavanje kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivana Icu Matekovića, organizatora otmice sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, varaždinski Županijski sud odbio je privremeno pustiti na slobodu kako bi se skrbio za svoju djecu umjesto supruge koja je potkraj lipnja operirana.

Mateković je tražio 60-dnevni prekid izdržavanja zatvorske kazne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Državna odvjetnica ustvrdila 'Sanaderova žalba vjerojatno će biti odbijena' Slika nije dostupna Iza rešetaka Michael opet u suzama, odbijena mu je žalba

Sudac izvršenja to je odobrio, no Izvanraspravno vijeće Županijskog suda jučer je prihvatilo žalbu Državnog odvjetništva i predmet vratilo sucu izvršenja na ponovno odlučivanje, doznaje se od suca i glasnogovornika toga suda Mladena Oštreka.

Mateković je u zahtjevu naveo razloge zbog kojih bi se trebao odobriti prekid izdržavanja kazne, no sve te razloge treba i provjeriti, kazao je Oštrek. Mateković će tako do daljnjega ostati u lepoglavskoj kaznionici, a kad će sudac izvršenja donijeti novu odluku, Oštrek nije znao reći. To je već drugi put da Izvanraspravno vijeće prihvaća žalbu odvjetništva i ukida rješenje suca izvršenja.

Odvjetništvo je u žalbi ustvrdilo kako nisu ostvareni uvjeti za prekid izdržavanja kazne jer iz medicinske dokumentacije ne proizlazi da se očekuje dulje razdoblje izbivanja njegove supruge zbog kojeg bi djeci trebalo osigurati trajniju skrb. Smatraju kako i nije nužno da se upravo Ivan Mateković skrbi za djecu, već da je skrb moguće osigurati u obitelji. U žalbi je istaknuto i kako je riječ o zatvoreniku osuđenu zbog teških kažnjivih djela koji se dulje vrijeme nalazio u bijegu u inozemstvu.

Ivan Mateković pravomoćno je osuđen na jedinstvenu sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog organiziranja kriminalne skupine koja je u veljači 2004. otela tada maloljetnog sina umirovljenog generala Zagorca i planirala otmice djece još nekih bogatih građana.

Nakon otmice dulje od godine i pol bježao je od zakona. Uhićen je potkraj kolovoza 2005., a u ponovljenu suđenju priznao je krivnju za otmicu, ali ne i za osnivanje kriminalne skupine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene