Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuju se daljnji argumenti odvjetnika

Sud objavio zašto je odbio ključni dokaz Vasiljkovićeve obrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Puno sudsko vijeće australskog Visokog suda odbilo je ključni odvjetnički dokaz koji je korišten pred Saveznim sudom, i po kojem osumnjičeni ratni zločinac Dragan Vasiljković navodno ne bi imao pravedno suđenje u Hrvatskoj, javljajuaustralski mediji.

Objava argumenata Visokog suda dolazi sedam tjedana nakon priopćenja odluke da se Vasiljković može izručiti Hrvatskoj. Vasiljković je nakon odluke o izručenju nestao, te 43 dana proveo u bijegu. Australske vlasti ponovno su ga uhitile 12. svibnja i otada se nalazi u zatvoru. Suci Robert French, William Gummow, Kenneth Hayne, Dyson Heydon, Susan Crennan, Susan Kiefel i Virgina Bell u srijedu su objavili zbog čega su odbili dokumente Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koje je kao glavni argument koristila Vasiljkovićeva obrana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sud je odlučio da je sve po zakonu Kapetan Dragan ostaje u australskom zatvoru Slika nije dostupna Uložio novu žalbu Kapetan Dragan tuži Hrvatsku, želi van iz zatvora

Ti dokumenti, jedno kratko izvješće o jednom suđenju pred hrvatskim sudom i puno opširnija analiza suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj 2005. godine, kazuju da je 'služenje u hrvatskoj vojsci tijekom Domovinskog rata bilo korišteno kao olakotna okolnost u presudama hrvatskim vojnicima osuđenima za ratne zločine', navode australski mediji.

Vasiljkovićevi odvjetnici taj su dokument koristili pred Saveznim sudom, pokušavajući dokazati da će tom praksom 'kapetan Dragan' biti puno teže osuđen nego hrvatski vojnici, što ga pak pred hrvatskim pravosuđem dovodi u neravnopravan položaj, i na taj način se borili protiv Vasiljkovićeva izručenja Hrvatskoj.

Sudac Heydon materijal OESS-a ocijenio je 'slabim', dok su suci Gummow, Hayne, Crennan, Kiefel i Bell kazali da ti dokumenti ne dokazuju da hrvatski sudovi izriču blaže presude kada se sudi hrvatskim vojnicima na osnovi njihovih političkih uvjerenja. 'Dokazi govore suprotno tom zaključku', ocijenili su australski suci.

>> Australian: Kapetan Dragan skrivao se u čamcu

Očekuje se da će Vasiljkovićevi odvjetnici pružiti daljnje argumente zbog kojih smatraju da njihov klijent ne bi imao pravedno suđenje u Hratskoj. Oni ih moraju dostaviti australskom ministru unutarnjih poslova Brendanu O'Connoru, koji će donijeti konačnu odluku o izručenju, do 15. lipnja. Vasiljković će do tada biti u australskom zatvoru. Hrvatske vlasti sumnjiče Vasiljkovića, koji ima australsko i srbijansko državljanstvo, da je zapovijedio zlostavljanje hrvatskih zatvorenika tijekom Domovinskog rata. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene