Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Republika Hrvatska mora isplatiti 20 tisuća kuna aktivistici Sandri Benčić jer ju je SOA nezakonito provjeravala.


Sandra Benčić, aktivistica Centra za mirovne studije (CMS), trebala bi dobiti odštetu od 20.000 kuna od Republike Hrvatske jer ju je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) nezakonito provjeravala. Tako je bar kaže nepravomoćna presuda Općinskog građanskog suda koja je donesena u petak.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Postoje osnovane sumnje da su neki ljudi iz policije bili u funkciji SDP-a' Slika nije dostupna Karamarko: Ako premijer ne potpiše Lozančićevo razrješenje onda smo u blokadi

"Ova presuda predstavlja dokaz kako nezakonite provjere uzrokuju povrede prava osobnosti i da građani u takvim situacijama mogu tražiti odštetu", kaže se u priopćenju CMS-a.

SOA je Sandru Benčić nezakonito provjeravala u razdoblju između 17. studenog 2006. i 2. siječnja 2007. godine, nakon njene kandidature za Vladin Savjet za razvoj civilnog društva.

"Ovom presudom potvrđena je odluka Ustavnog suda koji je u svibnju 2014. utvrdio da je sigurnosna provjera provedena nezakonito, odnosno da je izostao sudski nadzor, da se ne zna tko ju je i kada provodio te koji su podaci njome prikupljeni. Inače, na čelu SOA-e tada se nalazio Tomislav Karamarko", napominje se u priopćenju CMS-a, te se naglašava da se bez Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija u ovakvim slučajevima ne bi bilo moguće saznati provjerava li SOA građane nezakonito niti bi se mogao pokrenuti sudski postupak o tome.

Zbog toga se podsjeća na važnost uspostave učinkovitog građanskog nadzora sigurnosnih službi radi dodatnog neovisnog mehanizma zaštite građana.

"Mišljenje Vijeća za građanski nadzor u slučaju Sandre Benčić bilo je ključno da se utvrdi povreda ljudskih prava. Porazno je da građanski nadzor već duže vrijeme nije konstituiran unutar Hrvatskog sabora te da službe, pogotovo u današnje vrijeme kada pod kapom zaštite od terorizma vlasti olako brišu granice (ne)sigurnosti, rade bez učinkovitog građanskog nadzora", poručuje CMS, dodajući da građani trebaju imati sustavan i neovisan nadzor nad sigurnosnim službama, kako sigurnosne službe ne bi nastavile provoditi ovakve nezakonite nadzore.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju