Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Imovina četvorice menadžera osumnjičenih za malverzacija pri kupnji dionica Podravke privremeno je blokirana na zahtjev USKOK-a, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.


Odluku je donio sudac istrage Krešimir Devčić koji zbog tajnosti istrage nije želio govoriti o pojedinostima, odnosno otkriti koju imovinu je blokirao predsjedniku Uprave koprivničke prehrambene tvrtke Zdravku Šestaku, dvojici članova Uprave Saši Romcu i Josipu Pavloviću te suvlasniku varaždinske Fima Grupe Milanu Horvatu. USKOK za sada nije tražio zamrzavanje imovine preostale dvojice osumnjičenika, bivšeg predsjednika Uprave i Nadzornog odbora Podravke Darka Marinca i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Polančec bio šef grupe koja je oštetila Podravku' Slika nije dostupna Slučaj Podravka: Mladinić pušten iz zatvora

>> Pripisivanje imovine na rodbinu Marincu neće pomoći

Do kraja tjedna ponovno će se odlučivati o eventualnom ostanku iza rešetaka osumnjičenih

Mediji su još ranije izvijestili da su njih dvojica svu svoju imovinu darovali članovima obitelji. No, po novom Zakonu o kaznenom postupku, u predmetima u nadležnosti USKOK-a moguće je takozvano prošireno oduzimanje imovinske koristi, odnosno zaplijena koja bi se odnosila i na članove obitelji osumnjičenika. Prema pisanju tiska, odlukom suca istrage blokirano je devet nekretnina ali i dionice osumnjičenika koje se tereti da su oštetili Podravku za više od 250 milijuna kuna. Navodno samo dionice Milana Horvata nominalno vrijede više milijuna kuna. U USKOK-u se ne može ništa doznati o njihovim daljnjim potezima u istrazi, no mediji nagađaju da se prikupljaju podaci o bankovnim računima osumnjičenih te da se može očekivati i blokada tih računa.

Sva šestorica osumnjičenih u slučaju Podravka već su gotovo mjesec dana u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ometanja istrage utjecajem na svjedoke i sprječavanja utvrđivanja tijeka novca te opasnosti da na slobodi nastave s istim ili istovrsnim kaznenim djelima. Do kraja ovog tjedna sudac istrage ponovno će odlučivati o njihovom eventualnom ostanku iza rešetaka. Uhićeni u akciji kodnog naziva ‘Menadžer’ pod istragom su USKOK-a zbog sumnje da su se udružili u kriminalnu skupinu koja je zlouporabom položaja i ovlasti, odnosno raznim novčanim transakcijama nezakonito novcem Podravke pokušala doći do većinskog paketa dionica te prehrambene tvrtke. (Hina)