Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh hrvatskih inovatora

Studij koji će naše inovatore pogurati da se probiju na svjetsko tržište

Prvi patent inteligentne odjeće potekao je iz Zagreba
Prvi patent inteligentne odjeće potekao je iz Zagreba Nova Studio
Aktualno Galerija Prvi patent inteligentne odjeće potekao je iz Zagreba Prvi patent inteligentne odjeće potekao je iz Zagreba Foto: Nova Studio Termalni maneken mjeri toplinska izolacijska svojstva odjevnih predmeta Termalni maneken mjeri toplinska izolacijska svojstva odjevnih predmeta Foto: Nova Studio Uz pomoć kompjutera upravlja se klimakomorom u koju je smješten te samim manekenom Uz pomoć kompjutera upravlja se klimakomorom u koju je smješten te samim manekenom Foto: Nova Studio +0 Uređaj koji se nalazi u džepu jakne prati temperaturu tijela i temperaturu okoline Galerija 1/4 >>
Nije tajna da Hrvatska ima mnogo pametnih glava koje svake godine oduševljavaju na međunarodnim izložbama inovacija i novih tehnologija. Iako smo po broju inovacija unutar Europske unije skromno plasirani, naši inovatori nižu uspjeh za uspjehom na svjetskim izložbama.

Jedan je od njih i Dubravko Rogale, koji ima ukupno 22 priznata patenta, a najponosniji je, kaže, na razvoj inteligentne odjeće te termalnog manekena koji im pomaže u izradi takve odjeće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "da se to nikada više ne ponovi" Gasi se studij na kojem je doktorirao Vice Mihanović: Dekan fakulteta ispričao se studentima zbog ozbiljne reputacijske štete ARCA 2021. Izložba domaćih inovatora Kako funkcioniraju hrvatske naočale za gluhe: "U realnom vremenu prevode zvuk u tekst"

„To je odjeća koja sama mijenja svoja termoizolacijska svojstva. Ona je adaptivna, ima senzore koji promatraju stanje u okolini i senzore koji promatraju stanje u blizini ljudskoga tijela te donosi odluku o tome je li vama hladno ili nije, kakva je situacija vani, kako žestoko treba reagirati s tom prilagodbom toplinske izolacije i ta se odjeća onda sama prilagodi prema vašim potrebama“, rekao nam je prof. dr. Dubravko Rogale i dodao: „Prva dva svjetska patenta su naša, potekla ovdje iz Zagreba, tako da smo mi prvi stvaratelji inteligentne odjeće.“

Ovi su inovatori u svoj inteligentni predmet ugradili komore koje se šire tako što se u njih upuhuje zrak i na taj način pružaju termoizolacijska svojstva. To je vrlo lagani odjevni predmet namijenjen svima koji svoju aktivnost izvode u vanjskom okruženju.

Prvi patent inteligentne odjeće potekao je iz Zagreba Termalni maneken mjeri toplinska izolacijska svojstva odjevnih predmeta (Foto: Nova Studio)

„Mi obični ljudi oblačimo se slojevito. Kad nam je hladno, povećavamo količinu tekstila i povećavamo taj zračni raspon koji onda na neki način ima dobra termoizolacijska svojstva. Zato je ovaj predmet pogodan primjerice za vojsku jer ona mora nositi i neke druge elemente, a ne samo odjeću“, rekao je profesor Dubravko Rogale.

Kao problem svakom izumitelju nameće se to kako svoj proizvod komercijalizirati te na njemu zaraditi. Čak i kada je ideja koju je izumitelj proveo u djelo odlična, sve staje u trenutku kada proizvod treba krenuti na tržište. Tu u priču ulazi Veleučilište Baltazar, koje pokreće studij Upravljanje inovacijama.

„Studij upravljanje inovacijama na Baltazaru zapravo je jedinstven studij u Hrvatskoj zato što se te teme parcijalno studiraju na drugim institucijama, a ovdje je jedan cjeloviti program namijenjen poduzetnicima, ljudima u razvojno-istraživačkom dijelu, menadžerima i svima onima koje zanima fenomen inovacije, uz napomenu da danas bez inovacije i kreativnosti nema konkurentske prednosti. Taj studij zadire u samu srž izvora uspjeha na današnjem tržištu i u današnjem ekonomskom okruženju“, rekao je prof. dr. sc. Velimir Srića, koji će ujedno i voditi taj studij.

Prvi patent inteligentne odjeće potekao je iz Zagreba Uz pomoć kompjutera upravlja se klimakomorom u koju je smješten te samim manekenom (Foto: Nova Studio)

Studij je trogodišinji, a svaki semestar rade se projekti, sluša teorija, pišu seminarski radovi i priprema diplomski. Studij se sastoji od mnogo praktične nastave i interakcije između profesora i studenata, a odnosi se na implementaciju inovacija u svim poslovnim procesima jer inovativna rješenja čine te procese jeftinijima i efikasnijima.

„Mi imamo strašno puno pojedinaca koji su uspješni, međutim cijela inovacijska struktura nije nam dovoljno razvijena niti postoji poduzetnički mentalitet koji inovaciju stavlja u prvi plan i zato imamo problem. Izumitelju treba pomoći tako da se snalazi u svijetu intelektualnog vlasništva, da razumije proces stvaranja kreativnosti, da razumije organizacijsko okruženje u kojem se kreativnost zbiva, da se bolje uputi u trendove vezane za tehnologiju i na neki način sve ono što ga okružuje, te financijski aspekt kako doći do novca“, rekao nam je profesor Srića.

Prvi patent inteligentne odjeće potekao je iz Zagreba Uređaj koji se nalazi u džepu jakne prati temperaturu tijela i temperaturu okoline (Foto: Nova Studio)

Kako do sada nije postojao specijaliziran studij koji će obrađivati tu tematiku, Veleučilište Baltazar ovim studijem želi popuniti jednu prazninu u cjelokupnom obrazvonom sustavu i dati mladima, poduzetnicima, startuperima i svim kreativcima, prostor gdje mogu naučiti sve ono što im treba kako bi u svom pothvatu uspjeli.

„Smatram da je pokretanje ovog studija na Veleučilištu Baltazar izuzetno dobrodošlo da se povežu snage izumitelja i snage znanosti s aspekta ekonomije jer je put izumitelja od izuma do jednog uporabnog proizvoda vrlo težak i dug. Zahtijeva specifična znanja kako bi izum od sfere umnog prešao na realizaciju, da bi se onda kasnije krenulo u marketinšku kampanju i da taj izum nađe put do tržišta, što je ustvari bit same inovacije“, zaključio je profesor Rogale.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene