Ilustracija Petrinje nakon potresa
Ilustracija Petrinje nakon potresa Foto: Mia Rajda

Studentica dizajna iz Zagreba Petrinji je posvetila ilustraciju kao podsjetnik na ono što je Petrinja prošla u potresu. Ozlijeđeni orao simbol je potres koji je 29. prosinca pogodio Petrinju i okolna mjesta.


Mia Rajda, mlada Zagrepčanka i studentica dizajna, za Petrinju je napravila ilustraciju kao podsjetnik na razoran potres koji ju je pogodio prošlog utorka.

Vezani članci Stjepan Prašnjak Tlo na Banovini i dalje podrhtava, stanovnici ogorčeni zbog spore obnove: "Postavit ću vam jedno pitanje - zbog čega postoji država?" Razrušena Petrinja nakon potresa U Sisačko-moslavačkoj županiji nastava uživo u 44 škole. Poznato što će biti s maturom: "Računamo na više od 400 učenika"

Kao inspiracija za simbol potresa poslužio joj je simbol grada Petrinje – crni orao. Maleni orao ozlijeđen u potresu predstavlja tako Petrinju i njezine stanovnike ranjene u potresu.

''Mislim da sada svi trebamo svojim strukama uložiti u ovakve stvari. Ja sam iz Zagreba i osjetila sam ptores i znam kako je to. Kako je Zagreb imao Zagija, mislila sam da svaka takva stvar imati neki svoj zaštitni znak. Jednog dana kada će se prestati pisati o njima da se pamti ovakva tragedija'', kaže nam Mia.

Ilustracija Petrinje nakon potresa
Ilustracija Petrinje nakon potresa (Foto: Mia Rajda)

Otkrila nam je i zašto orla nije ilustrirala kao zastrašujuću pticu. ''Ja sam napravila dječju verziju jer, naravno da sam mogla napraviti i ozbiljnu verziju, ali ovako sam pogodila sve jer svi mi imamo dijete u sebi'', rekla je.

Petrinjcima, i svima drugima koje je potres pogodio, poručila je da u sebi pronađu snagu. ''Taj je orao najjača životinja. Zato svi trebamo skupiti naše snage da taj orao ponovno poleti, svi mi možemo pomoći'', kazala je Mia.

Dodala je da i je da posebno tužno to što Zagrepčani nakon potresa mogu na ulicama prepoznati svoj grad, ''ali kada Petrinjci prolaze ulicama, od njih nije ostalo ništa''.