Gdje se može testirati na koronavirus, s kojom uputnicom, što ako dobijete pozitivan nalaz? Sve to samo su neka od pitanja građana na koja odgovaraju studenti volonteri iz Rijeke. Cilj je rasteretiti zdravstvene radnike.

Galerija


Novi COVID infocentar nalazi se na riječkom sveučilištu, a u njemu volontira stotinjak studenata. Odgovaraju na upite građana o koronavirusu. Prije nego što su u ruke uzeli slušalice, volonteri su prošli edukaciju.

Vezani članci Bolnica Križine, Split I liječnici još uče o njemu: Rijedak sindrom kod djece zaražene koronom dosad zabiježen kod 30-ak malenih pacijenata Zatvoreni kafići u Varaždinu ANKETA Treba li otvoriti kafiće i restorane? Što je sve na stolu i koje bi se mjere trebale prve popustiti

"Najčešće su to upiti opće naravi u vezi s tim gdje se može testirati, u koje radno vrijeme. Za sve informacije medicinske naravi upućujemo ih da se jave svom izabranom liječniku, a ako imamo specifična pitanja, pokušamo u realnom vremenu doći do informacije", objašnjava koordinatorica projekta Iva Sorta Bilajac Turina.

Do sada je na stotinu poziva odgovaralo tek dvoje djelatnika Zavoda. Ovako propuštenih poziva gotovo da i nema. Student biotehnike David kaže kako ljudi najčešće pitaju za savjete kad su zabrinuti pa ih, osim davanja općih informacija, ponekad trebaju i smirivati.

Studentica medicine Tea dodaje da su česta pitanja vezana za to kada će biti gotovi nalazi testiranih ljudi, gdje se i kada mogu testirati te što ako su zaraženi. Njezina kolegica Lucija zaključila je da češće zovu poslijepodne jer više obiteljskih liječnika ne radi popodnevne smjene.

U Centru se radi od osam do dvadeset sati, u tri smjene, po šest volontera. Nije ih bilo teško pronaći, tvrdi koordinatorica projekta Danijela Bradamante. "U ponedjeljak je krenula inicijativa, u petak je već bio centar spreman, studenata je najviše s medicinskog, odjela za biotehnologiju i zdravstvenih studija", dodaje.

Spremno su se odazvali i djelatnici. "Pedesetak, što profesora, što administrativnog osoblja, spremno je volontirati, svoje slobodno vrijeme staviti na raspolaganje", zaključila je rektorica Sveučilišta Snježana Prljić Samardžija.

Jer u teškim vremenima zajedništvo je najvažnije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr