Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROVIZIJA DESET POSTO

UPRAVITELJ I MUŽ ZADNJI DOZNAJU? "Ne znam da studenti prodaju svoje ugovore, to je nemoguće"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svakodnevna je pojava da studenti prodaju svoje ugovore za rad preko Student servisa, obično uz naknadu od deset posto, no upravitelj zagrebačkog Student servisa tvrdi da je za to prvi put čuo od novinara portala Srednja.hr.

"Nije mi poznato da bilo koji student nekome prodaje svoj ugovor, to je nemoguće. Na ugovoru imate točku na kojoj piše da je poslodavac dužan i obavezan utvrditi i profjeriti identitet studenta koji kod njega radi i to je na poslodavcu."

Ovako je Tomislav Jurkić, upravitelj zagrebačkog Student servisa, odgovorio novinarki portala Srednja.hr na pitanje o zloporabi studentskih ugovora.

Studenti, međutim, jako dobro znaju da je upravo to svakodnevna pojava. Štoviše, razne studentske grupe na društvenim mrežama pune su oglasa kojima se, uz proviziju, nude ili traže studentski ugovori. 

Za razliku od zagrebačkog, varaždinski Student servis svjestan je ovog problema, pa su razvili unutarnji sustav mjera kako bi spriječili zloporabe studentskih ugovora i studentskog rada.

"Prva kontrola započinje prilikom samog upisa članova u internu bazu Student servisa. Prilikom provjere statusa studenta (da li je redoviti ili ne), spajamo se na bazu SRCA i temeljem X-ice provjeravamo status studenta. U iznimnim slučajevima (krađa ili gubitak X-ice, prelazak s jednog fakulteta na drugi ili neki drugi opravdani razlog), student mora donijeti i valjanu potvrdu s fakulteta na kojemu studira te predočiti indeks", objasnili su s varaždinskog Student servisa, dodajući da provjeravaju i redovitost vraćanja ugovora na obračun. Naime, jedan student ne može imati više od dva izdana, a nerealizirana ugovora za istog poslodavca.

Slučajevi zloporabe studentskih ugovora poznati su i Ministarstvu rada, a za poslodavce, za razliku od studenata, postoje kazne. To se, naime, smatra radom „na crno“ i inspektor rada protiv poslodavca, ali i odgovorne osobe, podnosi optužni prijedlog prekršajnom sudu.

Dodatnu i trenutnu kaznu daju i inspektori i to u slučaju kada je prekršaj utvrđen u trenutku inspekcijskog nadzora. Tada inspektor rada usmenim rješenjem u zapisniku zabranjuje poslodavcu obavljanje djelatnosti u nadziranom poslovnom objektu, na određeno vrijeme, najkraće 15, a najviše 30 dana.

Ipak, zakonom nije predviđeno kažnjavanje osobe koja radi na tuđi studentski ugovor. "U propisima o radu, za nezakonito zapošljavanje (rad 'na crno'), kazne su propisane za poslodavca koji nezakonito zapošljava, a ne za osobu koju je poslodavac nezakonito zaposlio", kažu u Ministarstvu.

Dodaju da Inspektorat rada ima podatke koji se odnose na inspekcijskim nadzorima utvrđeno nezakonito zapošljavanje, ali ne postoje posebni podaci o tome koliko je takvih osoba radilo na temelju prividnog (simuliranog) ugovora o djelu redovitog studenta, piše Srednja.hr.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna poboljšanje standarda Ministrica Divjak povećala minimalnu satnicu za studente, evo koliko sada iznosi Zakon o studentskom radu na udaru kritika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Na udaru kritika Tenzije među studentima zbog izmjena Zakona o studentskom radu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene