Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokupili više nagrada

Kako uštedjeti od plaće? Kakav kredit uzeti? Oni će vam reći - sasvim besplatno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok jedni vode borbu s kilogramima, drugi je vode s financijama.

Da bi pomogli građanima koji vode borbu s financijama skupina zagrebačkih studenata pokrenula je Ekonomsku kliniku. Potpuno besplatno građanima pomažu isplanirati kućni budžet, snaći se s malim mirovinama i napisati poslovni plan. Njihova je mala klinika više puta i nagrađivana. Oni su Bolja Hrvatska.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro je imati na umu Važna obavijest iz banaka: Na Veliki petak neće biti dostupna jedna usluga Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 5 Bolja Hrvatska Kad ne izrađuje nagrađivanu tjesteninu, radi u vrtu, a prepreka mu nisu ni godine ni autizam: "Takvo se dijete rađa valjda jednom u 1000 godina"

Kako uštedjeti od plaće ili mirovine? Kakav kredit uzeti? Kako ga otplatiti? Studenti volonteri savjetuju građane. "Prijave nam pristižu svakoga tjedna i zapravo imamo ih poprilično mnogo", kaže Helena Bedeković, voditeljica financija u Ekonomskoj klinici.

Javio se i Stjepan Drašner. Njegovi roditelji vlasnici su OPG-a koji se bavi proizvodnjom žitarica. Htjeli bi se proširiti pa su tražili pomoć oko apliciranja za novac iz europskih fondova. "Vrlo sam zadovoljan uslugom, izradili smo jedan srednjoročni plan za gospodarstvo. Odredili smo mjere na koje bi se mogao prijaviti pošto smo mladi poljoprivrednici", kaže.

No, problem kredita u švicarcima, nesnalaženje s obiteljskim financijama - dali su im pune ruke posla. "Čak i umirovljenici se javljaju kako razvući te njihove nažalost male mirovine pa im mi to malo objasnimo kako da bolje rasporede", kaže Mario Orlić iz tima za EU natječaje.

Pomažu i poduzetnicima. A upita ima i iz inozemstva. U godinu dana postojanja riješli su više od 80 slučajeva. Iako takve usluge savjetovanja stoje i po nekoliko tisuća kuna, oni rade besplatno.

"Poklon cijelog slučaja je kad vi vidite osmijeh tog čovjeka kojem ste puno pomogli i koji vam se javi nakon mjesec dana da je uspio otplatiti svoj kredit ili da je poboljšao svoje poslovanje", ističe Tea Biljak iz Ekonomske klinike.

Ljudima pomoć - njima praksa. Iako je među njima čak 6 dobitnika rektorove i 9 dobitnika dekanove nagrade, ponekad im treba i pomoć profesora mentora. "Često ima problema oko organizacije, ipak imamo učenje, većina smo redovni studenti. Treba stići na sastanak, ali vuče nas to što radimo dobru stvar", kaže na kraju Dora Bačun iz Ekonomske klinike. Dobru stvar, od koje svi profitiraju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene