Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvadesetak studenata Filozofskog fakulteta Skupina mladih zauzela je ulazne stepenice u Ministarstvo zdravstva gdje su prosvjedovali pjevajući rock pjesme uz gitaru. Prosvjednicima se pokušao obratiti državni tajnik Zvonimir Ante Golem no prosvjednici ga nisu željeli čuti te su skandirali 'Bando lopovska'.


Studenti su blokirali ulaz u Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi gdje su, prosvjedujući protiv zdravstvene reforme, predali dopis kojim traže trenutno povlačenje novih participacija te očuvanje besplatnih zdravstvenih usluga za sve građane na osnovi solidarnosti.

Vezani članci Problemi u zdravstvu - 3 Liste čekanja na pretrage sve su duže, još traju problemi s veledrogerijama... a gdje je reforma zdravstva? Vili Beroš Beroš otkrio koliko je zdravstvenih djelatnika bilo pozitivno na testiranju: "Još jedan neoborivi argument da su mjere neophodne"

Golem je izjavio kako je o prijedlozima mladih prosvjednika već bilo govora tijekom donošenja reforme, ali kako imaju pravo prosvjedovati i iskazati nezadovoljstvo i na ovaj način.

'Još jedan harač na hrvatske građane'

Pozivajući se na prosvjede u Grčkoj skupina mladih želi potaknuti i druge građane na prosvjed protiv privatizacije zdravstva koja se provodi u Hrvatskoj te protiv reforme koja je, kažu, 'još jedan harač na hrvatske građane'. Kažu da na prosvjed nisu pozivali u javnosti kako policija i Ministarstvo zdravstva ne bi spriječili ovu blokadu. Nemaju iluzija da će ovim prosvjedom ukinuti ili promijeniti novi zakon, ali se nadaju da će građane potaknuti na prosvjed.

U zdravstvenom sustavu, smatraju prosvjednici, glavnu riječ vode interesi privatnika, ponajprije farmaceutske industrije, te sveprisutna korupcija. Po njihovu mišljenju, zdravstveni sustav treba reformirati, on mora biti kvalitetno organiziran i financijski održiv te pružati kvalitetnu zdravstvenu skrb, no njegov smisao nije i ne smije biti profitabilnost.

Milinović: Da sam bio u Zagrebu zapjevao bi uz gitaru s prosvjednicima

'To su bili mladi ljudi koji su s gitarom došli pred ministarstvo zdravstva prosvjedovati protiv amerikanizacije zdravstva. Ako je 1 200 000 građana oslobođeno participacije onda to nije amerikanizacija zdravstva. Oni su čekali medije i razišli su se kada su mediji otišli. Vrlo simpatični dečki i cure. Na žalost nisam bio u Zagrebu, inače bi i zapjevao s njima uz gitaru', rekoa je ministar zdravstva Darko Milinović.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju