Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspješna borba!

MZOS POPUSTIO Ukinuta odluka koja je mnoge studente mogla stajati smještaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve se ovo događa tjedan dana nakon što su objavljeni natječaji za smještaj u studentske domove.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) na vrlo je neugodan način iznenadilo studente koji se žele putem natječaja izboriti za smještaj u studentskom domu. Na stranicama zagrebačkog Studentskog centra osvanula je lista neoporezivih primitaka, a kao jedan od faktora koji se zbrajaju u ukupni dohodak kućanstava nalazili su se i primitci ostvareni preko učeničkih i studentskih ugovora. U međuvremenu je, posredstvom pritiska od strane predstavnika studenata, sporna odluka ipak ukinuta.

Pročitajte i ovo Zagreb opet smrdi - 4 Gledaju kako isparava Smrad je toliko jak da djeca u školi i vrtiću ne izlaze van: "Curi vam nos, suze oči, jednostavno vas tjera na povraćanje" Dijete u vrtiću, ilustracija 10 novih vrtića Pripremite dokumentaciju na vrijeme: Počinju upisi za najtraženija mjesta u gradu!

Informacija je najprije osvanula bez ikakvog znanja Studentskog zbora, piše Studentski.hr, a Ministarstvo je javilo samo Zajednici studentskih centara. Sve se ovo događa tjedan dana nakon što su objavljeni natječaji za smještaj u studentske domove. Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu zajedno s Hrvatskim studentskim zborom brzo je reagirao i tražio hitan sastanak u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Tražili su da stavka studentskog rada nikako ne ulazi u računicu za obračun primanja zajedničkog kućanstva.

Pogledajte kako će izgledati zagrebački studentski domovi nakon uređenja

U međuvremenu je MZOS popustio, pa je sporna odluka poništena, javlja Studentski.hr.

U dugoj i žestokoj raspravi sudjelovale su, s jedne strane, predstavnice Ministarstva Ružica Beljo Lučić i Ivana Krznar, a s druge predsjednik Hrvatskoga studentskog zbora Aleksandar Šušnjar, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Petar Labrović i njegov zamjenik Mario Mašić te tajnik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Slobodan Šolaja.

'Drago nam je da je Ministarstvo prepoznalo problematiku uklapanja ove stavke u porezna primanja budući da je odluka donesena vrlo naglo i da se ovakvim načinom kažnjavaju studenti koji, uz redovno školovanje, obavljaju određen posao te time pomažu svojim obiteljima koje ih uzdržavaju', izjavio je Mašić.

Druge godine ipak stroži kriteriji

Predstavnici Studentskog zbora zalagali su se za poništenje sporne odluke koju je Ministarstvo, na opće iznenađenje studenata, donijelo prekjučer. Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu brzo je reagirao i uspio vratiti kriterije na staro – ali samo privremeno. Od druge će se godine, naime, kriteriji ipak postrožiti.

'Od sljedeće godine će se u obzir uzimati primanja ostvarena posredstvom studentskih ugovora, ali postojat će granica do koje ti prihodi mogu ići, a da se ne ubrajaju u ukupne prihode kućanstava i time ne utječu na ostvarivanje prava na smještaj u studentskim domovima', kažu predstavnici Studentskog zbora.

STUDENTI SE HLADE PROPUHOM Ovako se živi u hrvatskim studentskim domovima

Inače, Ministarstvo je ove godine ukinulo bodove za studente koji imaju nezaposlenog roditelja, no predstavnici Studentskog zbora su se uspjeli izboriti za povećanje udjela socijalnog statusa sa 60 na 80 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene