Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemaju izbora

STUDENTI SE HLADE PROPUHOM Ovako se živi u hrvatskim studentskim domovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Svaki dan moram popravljati barem tri rolete ili lijepiti nešto u kuhinji'.

Knjižnice su ovih dana pune studenata koji namjeravaju ispite položiti prije pravog ljeta. One u Studentskom domu Stjepan Radić još će par tjedana izgledati kako sada izgledaju – ruševne, pošarane i s klimavim stolovima.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Stiže nam toplinski val - 3 NIZ VRUĆIH DANA Nakon poplava stižu vrućine: DHMZ izdao upozorenje, u ovim gradovima već od utorka umjerena opasnost od toplinskog vala

Najpopularnije naselje u Zagrebu kreće naime u obnovu, a da je to itekako potrebno svjedoče i širom otvorena vrata u hodnicima, kojima si stanari doma pokušavaju barem malo osvježiti pregrijane sobe.

'Nikako', odgovara nam studentica Fakulteta političkih znanosti Tena Mutnjaković na pitanje kako se bori s vrućinom u svojoj sobi u 12. paviljonu ovog naselja.

Upisi u srednju: Povećan broj bodova za natjecanja u znanju

'Jednostavno sam navikla da mi je svake godine vruće, i eventualno otvorim vrata. Noću je dobro, tad otvorimo prozor i spustimo roletu', opisala nam je Tena. Ova mala 'taktika' čini je samo jednom od tisuće sličnih što nemaju druge opcije. Sobe su bez klime, a kupaone bez prave ventilacije. Tomu, sudeći po planovima Studentskog centra, uskoro dolazi kraj. Europske sveučilišne igre motiv su za prvu pravu i veliku obnovu, iako se o njoj pričalo i prošlo ljeto.

'Stari paviljoni nisu gotovo uopće dirani, a danas ovdje žive djeca nekih bivših studenata koji su bili među prvim stanovnicima. Jedanaesti i dvanaesti paviljon su relativno novi, ali iskreno, sve je to građeno sa lošim materijalima, tako da svaki dan moram popravljati barem tri rolete ili lijepiti nešto u kuhinji', rekao nam je jedan zaposlenik SC-a koji želi ostati anoniman.

A kako ste vi birali u koju ćete školu ili fakultet?

Nedavno je objavljena i skica budućeg izgleda naselja, u koje se zbog gradnje studenti neće moći useliti tijekom uobičajenog useljavanja od rujna. Rekonstrukcija počinje sredinom srpnja, a investicija vrijedi oko 285 milijuna kuna.  Iz europskih fondova moći će se povući najviše 220 milijuna kuna, a ostatak sredstava osigurat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Dom bi trebao dobiti i nogometno igralište.

Projektant obnove studentskih domova Damir Ivšić prošlog je tjedna u emisiji javnog servisa najavio da obnova na Savi i Cvjetnom naselju neće smanjiti broj mjesta u domovima. Ipak, završetak obnove najavio je tek oko Božića.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najavilo je subvenciju od 400 kuna onim studentima koji će zbog radova svoju sobu čekati u jednom od zagrebačkih stanova. Iako je to u najboljem slučaju tek polovica osnovne stanarine, mnogi vjerojatno neće imati izbora, osim ako će si moći vremenski priuštiti odlazak doma vlakom ili busom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene