Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Studenti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu deblokirali su studentsku referadu na svom fakultetu što su objavili na konferenciji za novinare ispred referade gdje su najavili da ne odustaju od borbe za ostvarenje svoga krajnjeg cilja - potpuno javno financiranog obrazovanja.


Odluku o deblokadi, koja je počela 3. listopada, donio je sinoć plenum Filozofskoga fakulteta čiji su predstavnici, držeći se načela nepersonalizacije, izvijestili danas o tomu novinare i istaknuli da je ona rezultat jučerašnje odluke vijeća Filozofskoga fakulteta da se studentima druge i treće godine neće naplaćivati školarine do parlamentarnih izbora.

Vezani članci Lijekovi, ilustracija Ponestaje lijekova za onkološke bolesnike: "Zvali su me iz bolnice i rekli da nema. Ne znaju kad će ga dobiti", Ministarstvo: "Nema naznaka da bi ijedan pacijent bio ugrožen" Slika nije dostupna Prekinuta blokada Filozofskog fakulteta!

Studenti pozdravljaju tu odluku fakultetske uprave i smatraju da je ona potvrda njihova zajedničkog interesa.

U izjavi koju su posredstvom medija uputili javnosti stoji da 'studente i Filozofski fakultet ne zanima strančarenje i politikanstvo, ni tko će, sadašnja ili nova vlast, odgovoriti na njihove zahtjeve', kao i da pred svaku stranku stavljaju isti zahtjev za potpuno javno financirano i svima dostupno obrazovanje.

'Ako nas vladajuće strukture odluče ignorirati, studenti i fakultet znat će odgovoriti na pravi način. Mi znamo za što se borimo i od borbe za bolju budućnost svih nas nećemo odustati', stoji u izjavi.

'Da nije bilo otpora, svi bi plaćali'

Studentski predstavnici ocijenili su kako bi, da nije bilo blokade i njihovih prosvjeda, svi studenti danas plaćali zadnje dvije godine studija, školarine bi na prve tri godine plaćalo sigurno i više od 60 posto studenta, a da nije bilo velikog otpora studenata i akademske zajednice protiv donošenja neoliberalnih zakona o znanosti i obrazovanju ti bi štetni zakoni već bili doneseni.

Podsjetili su da studentski pokret protiv komercijalizacije obrazovanja i za potpuno javno financirano obrazovanje traje već četiri godine te da realna situacija govori da se prosvjedovanje isplatilo.

Najavili su da će se nastaviti boriti i za to da studenti imaju besplatan gradski prijevoz te protiv bilo kakva oblika novčane 'penalizacije' studenta, kao što je, primjerice, naplaćivanje ECTS bodova. (HINA)