Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomažu obnoviti škole

Studenti arhitekture i dizajna u akciji za školarce!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojedinim školama, pogotovo onim malim, područnim, ne možemo se baš pohvaliti, a zapuštene, derutne zgrade nisu poticajno okruženje za učenje i razvoj školaraca. Zbog toga su studenti arhitekture i dizajna prionuli na posao i uz pomoć UNICEF-ova arhitekta, Carlosa Vasqueza odlučili nešto promijeniti. Zadatak je sa što manje sredstava ostvariti nužna poboljšanja.

Petnaestak đaka vrijedno uči u, za učenje, nimalo prijateljskim uvjetima. 'Ovdje nemamo ni pitku vodu. Jedna peć nam trenutno i ne radi, samo nam radi jedna. Sad nam je dobro jer je sunce, ali evo vidjet ćemo kako će biti u 12 mjesecu kad zapadne snijeg', kazala je Marina Vidović, učiteljica u područnoj školi Tekić.

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Osnovna škola Vladislav Ribnikar Suđenje u Beogradu Razrednica dječaka otkrila što se s njim događalo prije nego je počinio masakr u školi: "Imao je probleme..."

Ova škola, nažalost, nije usamljen primjer. 'Iz preliminarnih istraživanja koje smo proveli u više županija, očito je da ima jako puno problema', kazao je Feđa Vuković, prodekan za međunarodnu suranju Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

>> Učenici osnovne škole Pujanke napokon u novoizgrađenoj školi

Mladi arhitekti i dizajneri odlučili su reagirati. Uz mentorstvo glasovitog arhitekta Carlosa Vasqueza, UNICEF-ovo iskustvo i metode pomoći će i našim školama. 'Trebamo omogućiti sigurno mjesto za učenje, mjesto gdje djeca neće osjećati strah, gdje će biti sretna i gdje će se moći razvijati kako bi i trebali', kazao je Vasquez.

Velik je to i zahtjevan zadatak za studente. Realnost kakvu možda i nisu očekivali. 'Treba uzeti u obzir nekakve stvarne probleme i s nekakvim minimalnim intervencijama pomoći', kazala je Iva Martinis, studentica arhitekture.

Bez obnove škola mnoga bi mjesta bez njih mogla i ostati, a gašenje malih škola prvi je korak ka izumiranju malih sela. 'Roditelji u zadnje vrijeme odlučuju djecu voziti u matičnu školu i događa se doista da sela, a i škole u selima na kraju izumiru', kazao je Boško Obradović, ravnatelj Osnovne škole Jakšić.

Projekti su sada tu. Iako su planirani zahvati minimalni, ipak iziskuju novčana sredstva. Na lokalnoj zajednici ostaje procjena je li to ulog koji se isplati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene