Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvu cigaretu zapalio s 13

Student izdržao mjesec dana bez pušenja i osvojio 10.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
22-godišnji student Tomislav Begić osvojio je 10.000 kuna jer je izdržao mjesec dana bez cigarete.

Radi se o javnozdravstvenoj akciji 'Prestani pušiti i pobijedi' Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je nudio 10.000 kuna pušačima koji se prijave na nagradnu igru i koji izdrže mjesec dana bez pušenja. Najbolje je išlo studentu iz Cerovca Tomislavu Begiću koji je prvu cigaretu zapalio sa 13 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ljudska pogreška kod unosa HZJZ u dva izvješća objavio pogrešne podatke o preminulima i oboljelima na respiratoru, objasnili što se dogodilo Slika nije dostupna osvojili srebro Hrvatsku kampanju koja je hakirala Supertalent show Nove TV prepoznao njujorški Graphis

>> Prestanite pušiti i osvojite 10 000 kuna!

'Počeo sam pušiti zbog društva, kao i većina, i prestao sam pušiti zbog društva', rekao je Tomislav i dodao da se u njegovom životu sada nije ništa promijenilo osim činjenice da više ne puši. Također je kazao kako je od 7. razreda pušio kutiju do dvije, da mu je u početku ove akcije najteže bilo na kavi, ali da sada nema potrebu zapaliti.

Od prijavljenih sudionika se očekivalo da se tijekom akcije suzdrže od pušenja, što su potencijalni dobitnici morali potkrijepiti pismenom izjavom te izjavom svjedoka, a navod se zatim provjerio odgovarajućim biokemijskim testom 'Prestani pušiti i pobijedi' deveta je po redu javnozdravstvena akcija HZJZ-a na razini države sa svrhom da se pozitivnim pristupom, a ne samo zabranama, potaknu pušači da donesu odluku o prestanku pušenja. Ovogodišnja akcija trajala je od 14. studenog do 11. prosinca 2011., a na natječaj se prijavilo 5.496 osoba starijih od 18 godina koji su pušili najmanje godinu dana.

Voditeljica službe za epidemiologiju kroničnih bolesti HZJZ-a Verica Kralj istaknula je kako se radi o međunarodnoj akciji koja traje od 1994., a Hrvatska se priključila u organiziranju akcije 1996., a ove godine je zabilježen najveći broj prijava.

Provjera: Pismena izjava, izjava svjedoka i biokemijski test

Na natječaj se ove godine prijavio podjednak broj žena i muškaraca. Sudjelovali su pušači iz svih županija, a najveći broj sudionika bilo je iz Zagreba - 29 posto, a zatim iz Zagrebačke županije - 11,2 posto. Većina sudionika, njih 40 posto pripada dobnoj skupini od 18 do 29 godina, što kako je istaknula Kralj 'govori u prilog tvrdnji da kod mladih osoba postoji svijest o štetnosti pušenja te spremnost da se riješe te loše navike.' Čak 75 posto sudionika izjavilo je da su već pokušali prestati s tom navikom.

Od prijavljenih sudionika se očekivalo da se tijekom akcije suzdrže od pušenja, što su potencijalni dobitnici morali potkrijepiti pismenom izjavom te izjavom svjedoka, a navod se zatim provjerio odgovarajućim biokemijskim testom. (J.P./ A.E./ Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene