Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjak za terorizam

'Iako se radi o teroristima, nitko od njih ne traži protivnika - svi traže žrtvu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dnevniku Nove TV gostovao je Mate Laušić, stručnjak za terorizam.

Gospodine Laušiću, službene potvrde nema, koliko inače traje identifikacija na osnovi fotografija?

Mislim da forenzički stručnjaci pogotovo sudski medicinari mogu na osnovu fotografije koju sam i ja vidio s velikim stupnjem vjerojatnosti potvrditi identitet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministrica održala izvanrednu pressicu Vesna Pusić o Salopeku: 'U svemu su sudjelovale dvije skupine' Slika nije dostupna Strane agencije javljaju: Objavljena audio snimka ubojstva Tomislava Salopeka

Kakva je praksa do sada. Jesu li teroristi predavali tijela ubijenih obiteljima?

Nisam naišao na potvrdu predaje tijela nekog od do sada pogubljenih 9 žrtava, ali nije isključeno da je, zbog pijeteta prema žrtvi ili nekog drugog sigurnosnog razloga, ipak došlo do predaje.

Pratili ste ovaj slučaj od početka - 22 dana. Kako biste vi definirali ovu otmičarsku skupinu?

Kostimografija je bila nešto drugačija, scenografija praktički ista a nažalost i dramaturgija, odnosno modus operandi, odnosno način izvršenja. Grupacija bez sumnje pripada sinajskom vilajetu Islamske države, i po svom djelovanju, po svojoj bestijalnosti, radi isto ono što smo i ranije vidjeli u djelovanju samog ISIL-a.

ISIS tvrdi: 'Pogubili smo Tomislava Salopeka'. Premijer održao pressicu, Predsjednica otkazala sve aktivnosti

Prvi put je danas spomenuta država, odnosno da je Tomislav pogubljen jer je Hrvatska u antiterorističkoj koaliciji. Je li time danas upućena prijetnja i državi?

Mislim da smo samo dobili jedan šamar. Te prijetnje moramo biti svjesni - pripadamo zapadnoj kulturi, članica smo NATO-a, djelovali smo u Afganistanu kao sastavnica NATO-a, deklarirali smo se kao članica antiterorističke koalicije i moramo toga biti duboko svjesni.

Ovo je onda poruka i cijeloj antiterorističkoj koaliciji?


Apsolutno, i mislim da su sigurnosne službe toga svjesne ne samo kad je objavljena snimka Tomislava Salopeka. Naš sigurnosni sustav je na visokoj, najvišoj razini spremnosti.

Ovo je prvi put da se Hrvatskoj dogodilo nešto ovako. Što biste vi građanima poručili?

U zemlje obuhvaćene ovom terorističkom prijetnjom i terorističkim akcijama ljudi iz Hrvatske moraju ići – jesu li to poslovni ljudi, zaposlenici domaćih ili stranih kompanija, možda ne moraju ići turisti, ali podizanje svijesti i promišljanja kako ne postati žrtva mora biti prisutna kod svih njih. Iako se radi o terorističkoj organizaciji i drastičnim oblicima terorističkih akata, nitko od njih ne traži protivnika. Svi traže žrtvu. Ako su napravljene neke sigurnosne pripreme tih zaposlenika, edukacija ponašanja - izbjegavanje rutinskih radnji, kretanja po nekom prostoru, mislim da se puno može učiniti.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene