Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKO ZAUSTAVITI CIJENE

Stručnjak o mogućnostima za smanjenje cijene goriva te može li litra ići i do 50 kuna: "Ako potraje rat u Ukrajini..."

Vlada će odlučiti kako će intervenirati u cijene goriva. Limitiran je prostor u kojem Vlada sada može djelovati, priznao je to i sam ministar financija Zdravko Marić protekli tjedan kada je Dnevnik Nove TV objavio da nas očekuje novi šokantan skok cijene goriva.

U Banskim dvorima premijer Andrej Plenković u nedjelju popodne je okupio ministre financija i gospodarstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva Ilustracija Od utorka Stigle dobre vijesti za vozače: Objavljene neslužbene cijene goriva, jedno će pojeftiniti

U ponedjeljak ujutro bit će održana telefonska sjednica Vlade, a nakon toga će i javnost biti upoznata s tim što će učiniti ovim povodom.

Reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan pokušala je doznati što točno Vlada sada može napraviti. Razgovarala je s energetskim stručnjakom Igorom Dekanićem.

Na pitanje što bi učinio da je bio na sastanku s premijerom i ministrima, Dekanić odgovara: "Teško da bih učinio nešto drugačije nego što će učiniti Vlada".

"To je da će, vjerojatno, intervenirati u onim maksimalnim granicama koje joj omogućuju proračunska sredstva. Vjerojatno će nešto smanjiti trošarina, hoće li dirati PDV ili ne - ja čak više vjerujem da neće", dodao je.

Trošarine su ograničene pravilima EU-a.

"To je ograničeno, no to je jedina realna opcija. Sve druge opcije bi vodile još većem zadiranju u tržišne uvjete i tržišne odnose koje, kad učinite danas, mogu vam donijeti korist za mjesec ili dva, ali veću štetu za pet ili šest mjeseci ili godinu dana", objasnio je Dekanić.

Poduzetnici nisu za intervenciju

Neki, pak, smatraju da Vlada ne treba uopće intervenirati nego pustiti tržište da odradi svoje.

"To opet kažu poduzetnici. Svako povećanje cijena nafte i povećanje cijena goriva dovodi do povećanja marži. Trgovcima su u interesu što veće marže, ali Vlada je odlučila intervenirati jer su sve europske vlade odlučile ipak intervenirati, nalazimo se u energetskoj krizi kakvu nismo imali 48 godina", rekao je Dekanić.

Na pitanje bi li vaučeri za energente, poput onih za struju i plin, bili opcija, Dekanić odgovara da - bi.

"U nekoj fazi socijalnih mjera, bi. Ali ovakve socijalne mjere kao vaučeri, prije svega, su kratkog daha. Drugo, mogu dovesti do velike korupcije i treće - imaju vrlo ograničen tržišni doseg", rekao je.

Može li gorivo koštati 50 kuna po litri?

Cijene i uz intervencije stalno rastu. Do kuda to može ići, može li gorivo doći do cijene od 50 kuna po litri?

"Ako potraje rat u Ukrajini, ako se pretvori u veliki rat, vjerojatno može i to. Cijene će rasti dok traje intenzitet borbi u Ukrajini ovakav kakav je sad. Čim počinju pregovori, cijene će krenuti dolje", rekao je Dekanić.

Navodi da su moguće i nestašice goriva, no on vjeruje da će EU, pa tako i Hrvatska osigurati i druge dobavne pravce.

"Hrvatska ima svoje naftovode, ima svoje luke, Hrvatska može osigurati naftu s Bliskog i Srednjeg Istoka, naravno, drugo je pitanje po kojoj cijeni", zaključio je Dekanić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene