Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Snimka nadzorne kamere iz dubrovačkog muzeja VISIA, koja navodno prikazuje duha, potaknula je maštu Dubrovčana.


I dok jedni tvrde kako duhovi ne postoje, gotovo svakodnevno pojavljuju se nove informacije gdje je sve duh primijećen. Prikazuje li snimka dubrovačkog duha u muzeju, ili je to jednostavno greška na kameri?

Vezani članci U grušku luku uplovio kruzer s pomorcima iz cijelog svijeta - 1 U Dubrovnik uplovio kruzer koji je mjesecima plovio morima zbog koronavirusa Dubrovačke zidine - ulaznice - 4 Napokon jeftinija ulaznica za dubrovačke zidine: Cijena je dosad bila čak četiri puta veća…

Gordan Prišlić, radiosteziolog, godinama proučava nadnaravno, te tvrdi, u muzeju nešto postoji. 'Imaš neku energiju koji možeš protumačiti kako je to ipak neka energija, jedna energija koja je tu zalutala. S kojim načinom i zbog čega, to mi sad moramo protumačiti i dokučiti', kaže on. Ta je energija, tvrdi Gordan, prilično jaka.

'Dosta je ta energija silna, čim je ona mogla napraviti čuda, kao što je paljenje svjetala', ističe Prišlić. Jelena Pače Sentović u istom je samostanu više od deset godina imala umjetničku galeriju. Za to vrijeme, tvrdi, nije bilo nadnaravnih iskustava. 'Duhovi su bili mirni, jer sam ja bila dobra. Jako su bili sretni što ja tamo imam jednu suvremenu, pravu hrvatsku umjetnost', kaže Sentović, vlasnica umjetničke galerije.

Nakon pojave snimke navodnog duha u muzeju Visia, duhovi su se počeli viđati po gotovo cijelom gradu. Duh se, navodno, vratio u muzej gdje je trgao cvijeće, par dana kasnije navodno je viđen i u obližnjem restoranu. Sve ove priče samo su nastavak legende o Dubrovniku kao gradu duhova, primjerice, otok Lokrum desetljećima se poznat kao uklet otok, gdje se gotovo redovito događaju nadnaravne pojave.

'To su samo priče, priče su to, kakvi duhovi, ne postoje duhovi', smatra jedan Dubrovčanin. Bilo da je riječ o grešci na kameri ili samostanom svete Klare stvarno netko ili nešto šeće noću, jedno je sigurno - snimka nadzorne kamere Dubrovniku je samo napravila dodatnu reklamu.