Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručno-znanstveni skup

Stručnjaci uputili primjedbe Ministarstvu na prijedlog Zakona o zaštiti na radu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudionici stručno-znanstvenog skupa 'Zaštita na radu i zaštita zdravlja' uputili su između ostalog, primjedbe Ministarstvu rada i mirovinskog sustava na prijedlog Zakona o zaštiti na radu.

Na okruglom stolu o prijedogu spomenutog Zakona zaključeno je da nacrt prijedloga Zakona ne poštuje zabranu da se usklađivanje nacionalnog pravnog poretka s pravnom stečevinom EU-a iz područja zaštite na radu koristi kao izlika za ukidanje ili smanjenje zatečenog prava i državi članici, ako su ta prava sukladna pravnoj stečevini ili povoljnija od nje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Čestitao slovenskom kolegi Premijer s Bleda poziva na solidarnost: "Dobra prigoda da raspravimo što svatko od nas može učiniti" Prosvjed u Beogradu - 4 Protiv nasilja Deseci tisuća ljudi na ulicama Beograda: "Tražimo zakone na koje se možemo osloniti"

Sudionici skupa imaju primjedbu jer se zakon donosi u postupku koji ne obuhvaća procjenu učinaka važećeg Zakona o zaštiti na radu i provedbenih propisa koji su na snazi, da ne poštuje praksu Ustavnog suda o kvaliteti normiranja te da nije u skladu s međunarodnim ugovorima koji obvezuju RH, kao primjerice konvencije Međunarodne organizacije rada, a koje imaju jaču pravnu snagu od zakona u Hrvatskoj.

>> Što će donijeti novi, fleksibilniji ugovori o radu?

Stoga, sudionici, pozdravljaju odluku ministra Miranda Mrsića da povuče Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti na radu iz postupka, ističe se u priopćenju organizatora skupa. No, istovremeno ocjenjuju neprihvatljivim da se radnoj skupini za izradu novog zakona 'nameće obveza da im ishodište za izradu novog zakonskog prijedloga bude onaj nacrt Zakona koji je Ministarstvo uputilo u javnu raspravu u kolovozu ove godine.

Sudionici skupa istaknuli su neprihvatljivom i ideju 'zadiranja u ustroj i djelovanje Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, a u slučaju postupaka i propisima koji bi umanjio uvjete za rad i djelovanje HZZZSR-a iskazali su spremnost upozoriti međunarodne institucije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene