Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezaposleni nisu izbirljivi

Što će donijeti novi, fleksibilniji ugovori o radu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove loše vijesti o porastu broja nezaposlenih dočekale su nas i ovaj tjedan. Može li promjena ugovora donijeti potrebno poboljšanbje.

Prošli mjesec na burzi je prebrojena 301 583 nezaposlenih. Među njima je protekle 3 godine i Marina. Ne sviđa joj se zamisao o lakšem otpuštanju, iako joj takva praksa nije novost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sretna 2014.! MRSIĆ PREDSTAVIO REFORMU: Od 1. siječnja novosti su... Slika nije dostupna Sve veći broj umirovljenika Nova pravila za umirovljenje rođenima od 1971., evo kakva!

'Uvijek je to tako bilo, ako probni rok tri mjeseca, pa šutiš, pa te ne prijavi, četiri mjesec dobar si, pet dobar si, pa šesti mjesec kad progovoriš ne valjaš, ajde vozi', ogorčena je Marina.

Sindikati smatraju da će s fleksibilnijim ugovorima radnik biti još nesigurniji. 'Praktički se i bez objašnjenja u nekakvom prvom razdoblju rada može dati otkaz ugovora, a temeljim toga i ima i dodatnu nesigurnost i veću od one koju trenutno ima kroz ugovor o radu na određeno vrijeme', rekao je Krešimir Sever.

>> Loše vijesti: Nezaposlenost i dalje raste!

Ove je godine na određeno zaposleno 122.800, a na neodređeno samo devet tisuća ljudi. Vlada je svjesna da se zakon mora mijenjati, ali još ne zna na koji način. Nezaposleni nisu izbirljivi. Traže bilo kakve poslove.

Poslodavci žele zakon o radu u funkciji zapošljavanja koji će omogućiti da nam gospodarstvo bude konkurentnije na tržištu europske unije. 'Trebamo vidjeti što treba učiniti da zaista se može na primjer 50 tisuća radnih mjesta otvoriti u ovoj zemlji', rekao je Damir Kuštrak iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Ususret nesigurnoj jeseni stotine tisuća nezaposlenih više zanima kako će vlada omogućiti zapošljavanje, a ne lakše otpuštanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene