Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izaziva tešku upalu pluća

Stručnjaci pozvali kronične bolesnike da se zaštite: Cijepite se protiv pneumokoka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavljena je javnozdravstvena kampanja "Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti - cijepi se!", usmjerena na edukaciju i informiranje javnosti o pneumokoku i cijepljenju protiv njega. Zbog toga je Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva RH, Hrvatskog društva za javno zdravstvo HLZ-a i Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a pokrenula ovakvu vrstu kampanje.

U jeku pandemije COVID-19 dok upravo traje cijepljenje protiv tog virusa, stručnjaci svakako preporučuju i cijepljenje protiv pneumokoka. Kod većine ljudi pneumokok izaziva tešku upalu pluća.

Cijepljenje protiv pneumokoka prvenstveno je namijenjeno osobama starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima, onkološkim bolesnicima. Informaciju o cijepljenu dobivaju od svojeg obiteljskog liječnika.

Udruge pacijenata kroničnih bolesnika naglašavaju kako se o toj bolesti premalo zna, pa onda ne čudi što je i odaziv na cijepljenje malen.

"Upravo smo dovršili anketu koju je ispunilo 126 oboljelih od šećerne bolesti. Od toga su samo tri osobe cijepljene protiv pneumokoka. Mislim da to sve govori. Tko je za to kriv, doista sada nije bitno. Bitna je informiranost građana da znaju o čemu se radi i da ih njihov obiteljski liječnik uputi o svemu, kao i cjepivu koje je za njih preporučeno", kazala je mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Cijepljenje protiv pneumokoka besplatno je za određene kronične skupine bolesnika, uzima se jednom u životu, samo za određene skupine bolesnika cijepi se dva puta te se može cijepiti tijekom cijele godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene