Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemoguća misija

STRUČNJACI O VOJNOM ROKU 'Teško je uopće zamisliti povratak u takav sustav'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Informacije o predlaganju ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka, što se moglo čuti na saborskom odboru održanom u srijedu, za Dnevnik.hr komentirali su stručnjaci.

Vojni analitičar portala Obris - Obrana i sigurnost, Igor Tabak napominje kako je ovaj prijedlog o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka bio najavljen od strane dijela saborskih zastupnika kojim će se, kako je najavljeno, dio stranaka 'pozabaviti'.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Vojni rok Vruća tema Stručnjaci za DNEVNIK.hr o vojnom roku: "Nema jasne ideje i postoje otegotne okolnosti. Možda bismo trebali preuzeti švicarski model"

Nemam komentar. Taj posao je završio 2007. godine i nemam komentar Berislav Rončević 'Ovaj prijedlog je svjetlosnim godinama daleko od dana uvođenja obaveznog služenja vojne obveze. Ipak je to jedan sustav kojeg se Hrvatska ostavila davno, iako smo ga formalno zamrznuli, no u međuvremenu je iz obrambenog sustava otišla i sama infrastruktura. Teško je uopće zamisliti povratak u takav sustav i ne samo zbog radikalih troškova i velikih strukturnih promjena koje nisu uključene kroz niti jedan strateški vidik obrane koji su trenutno na snazi', kazao je vojni analitičar Tabak te dodao kako se radi tek o ideji saborskih zastupnika.

'Ta je ideja, na teorijskoj razini, dijelu javnosti zanimljiva, ali bojim se da smo izuzetno daleko od od njezine realizacije, a bez velikih promjena postojeće obrambeno proračunske politike i obrambene politike to nije moguće, a osobito ne na kratki rok', zaključuje Tabak.

'Nemam komentar'

Za komentar o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka upitali smo i bivšeg ministra unutarnjih poslova (2008.) i bivšeg ministra obrane (2003. - 2008.) za vrijeme čijeg je mandata ovaj program ukinut.

'Nemam komentar. Taj posao je završio 2007. godine i nemam komentar', kratko je rekao na naš telefonski upit Berislav Rončević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene