Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukinut 2007.

OBVEZNI VOJNI ROK - Iz vladajuće koalicije i partnera zalažu se za vraćanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladajući predlažu ponovno uvođenje obveznog vojnog roka, moglo se čuti na saborskom odboru.

Iako je Hrvatska ukinula obvezno služenje vojnog roka, na saborskom Odboru za obranu, vladajući su predoložili da se ponovno razmotri njegovo uvođenje. 

Pročitajte i ovo Preminuo Ivo Jelić Ivo Jelić Preminuo bivši saborski zastupnik i prvi predsjednik HDZ-a u Dubrovniku Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine

Novom Načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirku Šundovu, tijekom današnjeg sastanka odbora za obranu, iz MOST-a i HSP AS sugerirali su da razmisli o vojnom roku.

Podsjećamo, HDZ-ov ministar Berislav Rončević ukinuo je obavezno služenje vojnog roka 2007. godine. Za Dnevnik.hr danas nije želio komentirati ovu ideju, riječima 'ja sam svoj posao na tom području završio'. 'Mislim da treba razmišljati da li ponovno uzeti u obzir da se služi vojni rok, ali na dobrovoljnoj bazi, ali na način da se to ostavi kao mogućnost koja je potrebna, jer nemamo mogućnost. Znamo koliko smo smanjili broj vojnika, ali jedan dio koji bi se na taj način mogao angažirati', rekla je Ines Strenja Linić, saborska zastupnica MOST-a.

Nije do kraja jasno što je pod tim mislila s obzirom da Hrvatska već sada ima dragovoljno služenje vojnog roka.

'Ja podržavam uvođenje obveznog vojnog roka, samo je pitanje koliko ćemo sredstava imati za to', rekao je ministar obrane Josip Buljević, napominjući da će se ipak prvenstveno morati provjeriti koji su prioriteti.

'Koliko ja znam vojni rok iziskuje velika novčana davanja. U prošlom mandatu je napravljen iskorak što se tiče pričuve. Tu pričuvu samo treba podići na drugačiju razinu, a što se tiče obaveznog vojnog roka ja nisam za to', rekao je Igor Dragovan iz SDP-a.

'Hrvatska se nalazi u takvom okruženju gdje je obaveza služenja vojnog roka neminovnost koja nas očekuje u budućnosti. Imate neke prioritete. Za takve stvari moramo imati novce. Nalazimo se u vremenu gdje smo članica NATO-a. Nemamo ratnih događanja u našoj bližoj okolici, ali na neki način moramo imati spremno stanovništvo', rekao je Pero Ćorić.

Podsjetimo, načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalu Dragi Lovriću za istječe mandat, a na njegovo će mjesto doći glavni inspektor obrane general Mirko Šundov.

Šundov je bivši zapovjednik 4. gardijske brigade, zapovjednik ZP Knin, završio je Ratnu školu, diplomirao na FPZ-u, doktorirao na PMF-u. Bio je zapovjednik Ratne škole i HVU, a završio je i studij u Centru za sigurnosne studije 'George C. Marshall' u Garmisch Partenkirchenu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene