Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Govor mržnje u Slavoniji

Ravnateljstvo policije obavilo stručni nadzor nakon incidenta u Borovu: "Policajci su dobro prosudili, čekali su pojačanje"

Završio je nadzor stručnog tima Ravnateljstva policije nad radom i ponašanjem policajaca za vrijeme sramotnog incidenta u Borovu u kojemu je grupa navijača uzvikivala "Ubij Srbina", a policajci su ih pratili službenim vozilom po ulici.

Vezano za objavljenu snimku na društvenim mrežama sa sramotnim skandiranjem grupe muškaraca u Borovu dok su bili pod nadzorom policije, glavni ravnatelj policije u nedjelju je uputio stručni tim u Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku, priopćeno je iz Ravnateljstva policije.

Cilj toga bio je rasvjetljavanje okolnosti postupanja policije, odnosno kako bi se utvrdilo je li postupanje policajaca bilo sukladno zakonskim odredbama i pravilima struke.

"Stručni tim utvrdio je da su policijski službenici donijeli opravdanu prosudbu kada su grupu osoba, prilikom njihova udaljavanja od spomen-obilježja 12 redarstvenika, stavili pod nadzor i s obzirom na njihovu brojnost zatražili dodatne policijske snage, a kako bi se spriječila eventualna protupravna ponašanja prilikom povratka grupe do njihovih vozila", dodaje se u priopćenju.

Čekali su pojačanje

Tijekom nadzora policije grupa se kretala u tišini, a u jednom je trenutku došlo do skandiranja neprimjerenog sadržaja u dva-tri navrata. Sve to zabilježeno je na snimkama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna što je radila policija? Milanović o gnjusnom govoru mržnje u Borovu: "Još ću ja biti kriv što Plenkovićeva i Pupovčeva policija nije radila svoj posao"

Iz Ravnateljstva ističu da je bilo vjerojatno kako bi se grupa muškaraca razbježala, što bi kasnije otežalo identifikaciju i kažnjavanje onih koji su skandirali sramotne poruke mržnje. Policajci koji su ih pratili u službenom vozilu čekali su pojačanje koje je došlo sa suprotne strane pa je grupa zaustavljena. Utvrđen je identitet svih prisutnih muškaraca.

Privedeni pod sumnjom da su poticali na mržnju

Tijekom dana privedeni su u službene prostorije zbog sumnje na poticanje na mržnju.

"Temeljem prikupljenih informacija i svih utvrđenih činjenica, stručni tim donio je zaključak da su policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske primijenili policijske ovlasti u skladu sa zakonskim odredbama i sukladno pravilima struke", zaključuje se u priopćenju Ravnateljstva policije.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac REAKCIJA I POTPREDSJEDNIKA VLADE Pupovac o incidentu u Borovu: "Žao mi je što je tim mladim ljudima podstrek došao i od najviših predstavnika državnog vrha"

Inače, policija je zbog incidenta u Borovu privela 14 osoba. U ponedjeljak je poslano priopćenje u kojem navode sumnju na kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene