Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stižu u Ministarstvo

Stručni radnici krenuli u borbu zbog ukidanja dodatka: "Izigrani smo na kraju balade"

Aktualno Galerija Osoba s invaliditetom - 1 Osoba s invaliditetom - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Osoba s invaliditetom - 2 Osoba s invaliditetom - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Djeca Djeca Foto: Dnevnik Nove TV +0 Djeca Galerija 1/4 >>
Stručni radnici iz domova socijalne skrbi kreću u borbu jer im je, tvrde, ukinut dodatak od 25 posto. Dok iz resornog ministarstva tvrde da dodatak nije ukinut, radnici su već pokrenuli i peticiju.

Ina Radošević je edukacijska rehablitatorica koja radi s teško bolesnom djecom. Zbog teških uvjeta rada imala je dodatak na plaću od 25 posto, a nedavno joj je, tvrdi, ukinut.

"Sada smo stručni radnici druge i treće vrste. Mislim da smo time degradirani i ne cijeni se naš rad. Ne shvaćaju koliko smo bitni i koliko je teško raditi", rekla je u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Mateo Ćorić Brunović.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin Govor na međunarodnom forumu Putin najavio borbu na još jednom frontu: "Rusija ostaje jedan od svjetskih lidera"

U istoj situaciji su i pedagozi, psiholozi, defektolozi, socijalni radnici, zbog čega su pokrenuli peticiju i dosada prikupili 700 potpisa. Kažu da su zakinuti izmjenom koeficijenata i ističu da su, za razliku od njih, kolegama u zdravstvu i obrazovanju dodaci ostali.

"Osjećamo se poprilično degradirani pitamo se: 'Zar mi, u odnosu na kolege u zdravstvu, radimo nešto lošije?' Uvođenjem ove reforme bila je krilatica 'jednaka plaća za jednaki rad'. Međutim, na kraju balade smo mi izigrani", napomenuo je Joško Gaćina, predsjednik radničkog vijeća u Centru za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" u Splitu.

Dodatak na plaću nije oduzet nego je postao sastavni dio koeficijenta, objašnjava Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata djelatnika u socijalnoj službi

"Plaća je povećana u rasponu od 16 do 36 posto. Da smo izgubili dodatke, naše bi plaće bile smanjene za 25 posto", ustvrdila je.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Završio u zatvoru Ugledao suprugu s muškarcem pa u nekoliko minuta počinio 7 kaznenih djela

Isto odgovaraju i iz resornog Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

"Koeficijent stručnih radnika prije reforme iznosio je 1,4, a novi je 2,17, što je 24 posto više", stoji u odgovoru na upit Dnevnik Nove TV.

Stručni radnici su jasni – žele jednaku plaću za jednak rad.

"U školama u kojima je nadležno Ministarstvo obrazovanja imaju koeficijent 2,11 i ostali su im posebni uvjeti rada. Ako uzmemo računicu, oni dobiju 2,43", istaknula je Radošević.

Obim posla je velik, plaća je mala, a deficitrani su već godinama jer kronično nedostaje stručnjaka koji će raditi s djecom s poteškoćama. Sa svojim zahtjevima u ponedjeljak će stići u resorno ministarstvo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene