Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar održao je radni sastanak sa stručnjacima i predstavio im prijedlog zakona o obnovi oštećenih zgrada u potresu.

Galerija


Novim zakonom suspendirao bi se Zakon o gradnji i Zakon o javnoj nabavi kako bi obnova bila što brža. Za izvođače radova i nabavu materijala neće biti javnog natječaja, već će se raspisati javni poziv. To znači da neće biti moguće žalbe koje često su odugovlačile početak radova. Struka će svoje mišljenje o zakonu dati do četvrtka, a novi je sastanak u petak. Zakon bi trebao u hitnu proceduru.

Vezani članci Ines Ivančić i Sanja Vištica - 3 Zagrebu prijeti 30 puta jači potres od onog u ožujku, a oni jedva krpaju kraj s krajem: "Ostali smo bez podataka koji vrijede zlata" Dragutin Kamenski i Josipa Krajinović - 2 Građevinski poduzetnik o obnovi Zagreba: "Osigurava se dovoljan broj radnika, obnovu treba pomno planirati"

''Razgovarali smo kako pomoći građanima. Pomoći ćemo'', rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar. Objasnio je da se neće raditi po zakonu o javnoj nabavi, ali da će se provoditi javna nabava, samo ubrzana. Potpredsjednik Vlade kaže da će se donijeti zakon kojim će se definirati nadzor radova i potrošnja novca.

Objašnjava da se ne može ništa obnoviti ako se ne napravi kvalitetna statika. ''Ne možemo obnoviti ako se ne ustabili ta zgrada, to nam je prvo. Razgovaramo na koji će način projektanti raditi te projekte. Kad to napravimo, onda ide detaljna obnova samih stanova od pločica do WC školjki, svega što treba napraviti unutra'', objasnio je plan
Rekao je da zgrade imaju solidnu pričuvu koja će se iskoristiti za kvalitetnu obnovu zgrade. Građani bi sami sanirali manje pukotine, spomenute pločice, ličenje...

Ne želi još govoriti o procjeni štete jer još nisu pregledane sve zgrade, a očekuje da će to biti za nekoliko tjedana. Rekao je da nikoga neće ostaviti bez krova nad glavom. ''Mogućnost je zamjenska kuća, novčano obeštećenje da si obitelji same riješe stambeno pitanje'', rekao je Štromar. Za zgrade kaže da zasad nije utvrđeno da se ijedna mora rušiti. ''Ako to bude tako, građanima će se omogućiti da žive u normalnim uvjetima, da ne moraju više biti u studentskom domu'', obećao je.

Profesor Stjepan Lakušić rekao je da su Zakon dobili sat vremena prije sastanka pa nisu cijelog uspjeli iščitati, a da su oni uputili predlagatelja kako poboljšati zakon. ''Posebno nas brinu zgrade fakulteta i škola u kojima boravi veliki broj ljudi, kako ih obnoviti da budu sigurne'', zaključio je.