Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegavanje štrajka

Strojovođe: Uprava HŽ Putničkog prijevoza odbila je zahtjev za mirenjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uprava ističe da ne želi razgovarati o problemima sve dok formalno ne stupimo u štrajk, priopćili su.

Sindikat strojovođa Hrvatske ustvrdio je u srijedu da je Uprava HŽ Putničkog prijevoza odbila njihov prijedlog o pokretanju postupka mirenja kako bi se izbjegao štrajk koji su najavili za sredinu travnja.

Pročitajte i ovo Gužva u vlaku: Ilustracija - 4 Velike gužve Ekipa Dnevnika Nove TV u jutarnjem vlaku u koji ne stane više ni - muha: "Nije humano, samo ću to reći" Slika nije dostupna Prijedlog novog rasporeda HŽ najavljuje normalizaciju putničkog prometa početkom travnja

'Uprava ističe da ne želi razgovarati o problemima sve dok formalno ne stupimo u štrajk, iz čega se jasno vidi da su odlučili maltretirati putnike štrajkom kojeg traže iz njima znanih razloga, iako ih je i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić javno pozvao na postizanje kompromisa', stoji u priopćenju sindikata.

Iz sindikata napominju da nemaju niti jedan materijalni zahtjev te da su s pregovaračkim odborom poslodavca (kojeg čine rukovoditelji iz druge i treće linije rukovođenja jer Uprava ne želi razgovarati sa Sindikatom strojovođa) dogovorili odustajanje od božićnice, uskrsnice i regresa, te još nekih materijalnih prava.

Sindikat strojovođa predlaže: 'Ili mirenje ili štrajk'

Ističu da, unatoč tome što su prihvatili sve zahtjeve poslodavca u kolektivnom pregovaranju, Uprava ne želi početak razgovora o problemima strojovođa niti nakon što su se članovi njihovog pregovaračkog odbora pismeno izjasnili da oni ne mogu sa strojovođama razgovarati o njihovim problemima te ih uputili na razgovor s Upravom.

Sindikat također optužuje Upravu da ne želi poštivati raspored rada i plan godišnjih odmora radi sprječavanja ugrožavanja sigurnosti prometa zbog pretjeranog zamora strojovođa, te da ne želi podići tehničku ispravnost vozila i spriječiti ugrožavanje zdravlja i sigurnosti strojovođa, konduktera i putnika.

Sindikat odgovorio Upravi: Evo koliko zarađuju direktori i rukovoditelji u HŽ-u

'S obzirom na razvoj situacije, putnicima se iskreno ispričavamo što imamo Upravu koju nije briga mogu li putnici doći na posao; Upravu koju nije briga što joj danas nedostaje 11 lokomotiva da bismo odvezli sve vlakove; Upravu koja gotovo doslovno kaže 'tko fućka putnike, vi zaustavite vlakove pa ćemo onda, možda, razgovarati'; Upravu kojoj je bitno da putnici kupe mjesečne karte za travanj, a to što će u drugoj polovici travnja morati još kupiti karte za autobuse – njih nije briga', stoji u priopćenju Sindikata strojovođa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene