Obavijesti Pretražite Navigacija
Skandalozna snimka

Poslušajte snimku! Hrvatske carinice na granici od putnika tražile mito: "Kolegica gubi na plaći ako ne napiše prekršaj"

Granični prijelaz, ilustracija
Granični prijelaz, ilustracija Foto: Ivica Galovic/Pixsell
Dvije carinice na graničnom prijelazu Slavonski Šamac zatražile su mito od putnika. Tajno su snimljene. Putnik im nudi švedske krune, no one kažu da ne znaju što bi s tim novcem i daju mu upute kako može doći do najbližeg bankomata.

Dvije carinice na graničnom prijelazu u Slavonskom Šamcu uvjeravale su putnika da mu je jednostavnije platiti im mito nego čekati satima dok one pišu kaznu zbog neprijavljene robe.

Pročitajte i ovo Smeđi medvjed u prtljažniku neuobičajeni ulov Carinici zaustavili Hrvata, a kad su otvorili prtljažnik - šok i nevjerica: "Prvo su u kadi vidjeli srndaća, a onda..." Ilustracija USKOK PODIGNUO OPTUŽNICU Mito za porezne inspektore: Od besplatnog gošćenja po restoranima do građevinskih radova u kući

Navode mu da ga očekuje prekršajna prijava, velika novčana kazna, čekanje policije i sve to skupa bi, kako su rekle, moglo potrajati i do četiri sata.

Putnik je njihovo traženje mita tajno snimio. Na snimci se čuje kako im govori da nema puno novca kod sebe, nudi im švedske krune, a one mu odgovaraju da ne znaju što bi s tim i daju mu upute kako može doći do najbližeg bankomata.

Uhvaćen je u pokušaju da iz BiH u Hrvatsku unese neprijavljenu robu, a u snimci se nabraja teglica meda, boca pelinkovca, tri butelje vina i petnaestak pašteta. Jedna od carinica mu navodi kako bi kazna mogla biti veća i od 10.000 kuna, ako ne i veća, kad robu stave na vagu.

"Možda ćete stajati i četiri sata jer šefica već piše dva prekršaja", upozorava ga carinica i savjetuje putnika da pokuša izbjeći probleme s policijom.

"Kolegica gubi na plaći"

"Čuli ste kolika je kazna, vi predložite nešto kolegici... Kolegica gubi na plaći ako ne napiše prekršaj", govori mu carinica.

Putnik nudi švedske krune u vrijednosti od oko stotinu eura jer nema puno gotovine kod sebe, a carinica odgovara da na carini nema bankomata. "Svaka čast švedskim krunama, ali što ćemo mi s njima?", pita ga carinica.

Putnik ustrajava u tome da bi im rado dao novac i izbjegao probleme, a carinice ga upućuju na bankomat gdje može podignuti kune.

"Autom imate manje od tri minute", daju mu upute. Putnik se vraća i govori da mu je kartica blokirana za inozemne transakcije, a one mu se smiluju i puste ga pod uvjetom da u BiH ostavi sporne stvari.

Pokrenut unutarnji nadzor

O snimci i ovom događaju na graničnom prijelazu Slavonski Šamac Dnevnik Nove TV poslao je upit Carinskoj upravi.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

"Vezano uz vaš upit izvješćujemo vas da je Carinska uprava upoznata s konkretnom snimkom te da je odmah po saznanju pokrenula postupak unutarnjeg nadzora i kontrole radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti slučaja.

S time u vezi ističemo da je u dosadašnjem tijeku provedbe unutarnjeg nadzora i kontrole nesumnjivo utvrđen identitet službenica te mjesto događaja, pri čemu su u tijeku istražne radnje i provjere radi preciznog utvrđivanja svih okolnosti događaja (utvrđivanje točnog identiteta sudionika razgovora, provjere tijeka putničkog prometa radi utvrđivanja identiteta prijevoznog sredstva, međunarodna suradnja, provjere svih relevantnih službenih evidencija i sl.)", stoji u odgovoru Carinske uprave.

Obavijestili USKOK

"S obzirom da je iz dosada utvrđenih okolnosti slučaja razvidno postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela s obilježjem korupcije o navedenom događaju je žurno, preliminarno pisanim aktom izvješten i USKOK", dodaje se u odgovoru.

"U ovome trenutku, a s obzirom da je iz same osnovne analize sadržaja snimke i dostupnih informacija sasvim razvidno eklatantno nezakonito postupanje i prekoračenje ovlasti od strane ovlaštenih carinskih službenica s obilježjima korupcije, Carinska uprava je udaljila službenice s poslova graničnog carinskog nadzora.

Napominjemo da će se po okončanju unutarnjeg nadzora i kontrole, koji se žurno provodi, s obzirom na koruptivni karakter postupanja, konkretne službenice biti privremeno udaljene iz državne službe do okončanja disciplinskog postupka, protiv istih će biti pokrenut disciplinski postupak te podnesena kaznena prijava USKOK-u", stoji u odgovoru.

"Skandalozno, sramotno i degutantno postupanje"

"Neovisno o daljnjem postupanju USKOK-a i provedbi unutarnjeg nadzora i kontrole te nastavno disciplinskog postupka, u povodu konkretnog događaja Carinska uprava posebno ističe da je iz samog sadržaja snimke razvidno skandalozno, sramotno i degutantno postupanje koje nema i ne može imati bilo kakvo opravdanje.

Carinska uprava provodi kontinuirane mjere unutarnjeg nadzora i kontrole radi suzbijanja i sankcioniranja koruptivnog postupanja, što na godišnjoj razini rezultira s više od 10 slučajeva prestanka državne službe.

Takvo besprizorno i skaradno postupanje nanijelo je nemjerljivu štetu carinskoj službi i svim carinskim službenicima koji savjesno obavljaju svoje dužnosti, pri čemu posebno ističemo da Carinska uprava oštro sankcionira svako, pa i najmanje koruptivno postupanje u službi, kao i da službenicima koji se odaju ovakvim i sličnim oblicima nečasnih radnji nema mjesta u carinskoj službi", zaključili su u odgovoru iz Carinske uprave, Ministarstva financija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene