Plan nove energetske strategije ministra Tomislava Ćorića uključuje obnovljive izvore energije, ali i više električnih automobila. Čak ni stručnjacima nije jasno hoće li skupa ulaganja donijeti uštede ili možda suprotno, poput situacije koja se dogodila s razdjelnicima.

Galerija +0 Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr)

Stanari zgrade u kojoj živi Josip Kukuljan već šestu zimu odbijaju ugraditi razdjelnike. Ne boje se ni novčanih kazni jer tvrde da su razdjelnici neisplativi.

Vezani članci Tomislav Ćorić Ćorić o poskupljenju struje i plina: ''Ne postoji apsolutna sigurnost da do toga neće doći, ali...'' Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Neki u 21. stoljeću prvi put dobivaju pitku vodu, a ministar govori o zelenoj budućnosti: Provjerili smo kako se troše sredstva iz Europe

"Stanari su bili ujedinjeni. Pokazalo se da razdjelnici nisu isplativi i nemoguće je da ih ugradimo", rekao je Kukuljan.

Bili bi korisniji kada se ne bi ugrađivali u oronule zgrade. Obnavljanje fasada predviđa Strategija energetskog razvoja Hrvatske do 2030. Ministar Ćorić smatra da ona donosi bolju energetsku budućnost.

"Povećanje udjela obnovljivih izvora energije od 36,4 posto do 2030. Isto tako, smanjenje emisija CO2 od oko 36 posto", rekao je Ćorić.

Strategija predviđa i veći broj hibridnih i električnih automobila. Prema ambicioznijem planu strategije ta brojka bi do 2030. trebala narasti za 4,5 posto, a prema manje ambicioznom planu za 3,5 posto.

Fosilna goriva trebali bi zamijeniti sunce, vjetar, voda. Dok do toga ne dođe, kao prijelazno sredstvo u Strategiji navodi se plin. Iz Zelene akcije kažu da se to kosi s europskim politikama.

"I to se jasno vidi po debati najveće investicijske banke, Europske investicijske banke, koja je na pragu donošenja nove politike potpunog obustavljanja investicija u fosilni sektor, uključivo plin", rekao je Toni Vidan iz Zelene akcije.

Iz Hrvatske gospodarske komore poručuju da je Strategija kompromisno rješenje, no za što uspješniju primjenu potrebno je odgovoriti na pitanja o utjecaju provedbe Strategije na cijene krajnjim potrošačima i načinima smanjenja uvoza energije.

Ukupna ulaganja u Strategiju trebala bi iznositi od 12,5 do 15 milijardi kuna na godinu. Osim privatnim investicijama, Strategija bi trebala biti financirana i europskim sredstavima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju