Obavijesti Video Pretražite Navigacija
skupe greške

Uprskali su izvješća i mogli bi ostati bez više stotina tisuća eura: "Bilo bi dobro da objave sve, cijelu platnu listu"

Aktualno Galerija Most - 2 Most - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Most - 1 Most - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: Dnevnik Nove TV HDZ HDZ Foto: Dnevnik Nove TV +0 Novac Galerija 1/5 >>
Stranke u Hrvatskoj nakon izbora su morale ispuniti financijska izvješća. Zbog grešaka u podacima, neke stranke bi sada mogle ostati bez više stotina tisuća eura. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Svaki zastupnik koji je uspio ući u Sabor svojoj stranci vrijedi 17.918 eura, ali samo ako stranka detaljno objasni kako je i koliko trošila u kampanji. Neki su to bez greške napravili pa zadovoljno trljaju ruke iznosom koji će im stići na račune, a neki su zbrljali pa bi zbog par stotina eura mogli ostati bez stotina tisuća.

U izbornoj noći se veselilo, ali popis pogrešaka u financijskom izvješću - izbrisao je osmijeh s lica MOST-ovaca. Desetci tisuća eura nisu prijavljeni kao izborna promidžba - pa ni oni koje je Marin Miletić prikupljao na društvenim mrežama.

Pročitajte i ovo Ilustracija rezultati ankete Treba li kazniti stranke za propuste u financijskim izvješćima? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Neki troškovi su navedeni u prevelikom iznosu, neki u premalom. Iz MOST-a uvjeravaju kako svu dokumentaciju DIP ima u elektroničkom obliku, ali sad će poslati i u tiskanom. Radi se o otprilike 2000 stranica - pa će skupljanje potrajati. Ako sve isprave, na račun će im sjesti 200.085,00 eura.

Manje pogreške su radili i u SDSS-u kojem će pripasti malo više od 53 000 eura, Domovinski pokret koji čeka više od 250 000 eura, ali i Fokus i Republika - njihovih je nešto manje od 18.000 eura. I sve su, kažu, već ispravili.

"U pitanju je zapravo bilo samo pogrešno prikazivanje 6 računa za medijsko oglašavanje od ne znam koliko stotina računa koje smo imali. ovo je zaista bila jedna manja administrativna pogreška“, rekao je tajnik stranke Fokus, Vedran Jerković.

Omaška se dogodila i SDP-u. I oni kažu da su ispravili pa će im na račun sjesti više od 750.000 eura.

"Radilo se o tri računa, ovako napamet, možda ću pogriješiti, u iznosu od 1500 eura u odnosu na ukupne troškove kampanje koji su prelazili iznos od milijun i 600.000“, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Svoj dio posla odradili su i Možemo koji će dobiti 185.000 eura, IDS i partneri koji će dobiti otprilike 35.000 eura i HDZ na čiji račun će sjesti najviše - milijun i 93 tisuće eura. Njihova izvješća nemaju greške.

"Ovo su bili malo specifični izbori i bilo je dosta zahtjevno. To je zahtijevalo dosta truda i rada i profesionalizma da se to na vrijeme i u roku preda DIP-u“, rekao je glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić.

Pročitajte i ovo Puknuće cjevovoda radnici na terenu Puknuo cjevovod u Splitu: Dio građana bez pitke vode

Da financije stranaka moraju biti itekako transparentne, smatraju građani.

"Moramo znati gdje se troše novci. Vi morate znati gdje svoje trošite pa moramo i ovo“, rekao je Stjepan iz Zagreba.

"Trebali bi, da bismo mi bolje glasali za prave ljude“, rekla je Radojka također iz Zagreba.

"Bilo bi dobro da objave sve, cijelu platnu listu", rekao je Filip iz Novske.

Oni koji to već nisu napravili vremena imaju do sredine rujna.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene